Wehlse schrijfster zoekt samenwerking met middenstand om kinderen dagje uit te bezorgen


Marieke met haar boek.
Marieke met haar boek. (Foto: Ramon Kalshoven )

Wehlse schrijfster zoekt samenwerking met middenstand om kinderen dagje uit te bezorgen

Doetinchem - De Wehlse Marieke Damen (43) lanceerde op 24 april haar thrillerdebuut live op YouTube. Honderden mensen keken mee naar deze bijzondere presentatie die was opgenomen in de oude gevangenis ‘de Kruisberg’ in Doetinchem, waar de oorspronkelijke boeklancering zou plaatsvinden in lunchroom ‘de Proeftijd’. 


‘Door de coronacrisis werd ik gedwongen iets anders te bedenken. Ik wilde het niet ongemerkt voorbij laten gaan. Ik heb vijf jaar aan dit debuut gewerkt,’ aldus Damen.

Inmiddels stromen de goede recensies binnen via diverse websites (check hier en hier) en het grootste lezersplatform Hebban.nl dat sinds december vorig jaar een samenwerking is aangegaan met CPNB is met als doel Nederlanders te inspireren meer te lezen.

Goed doel

In de geest van de hoofdpersonen wil Damen met de opbrengst van ‘Stilleven’ kinderen die noodgedwongen in woongroepen leven, een dagje uit geven. Doorgaans is er in dergelijke woongroepen alleen budget voor basale dingen, terwijl leuke ervaringen heel belangrijk zijn voor hun vertrouwen in de toekomst. Er vinden inmiddels gesprekken plaats met dergelijke woongroepen om een plan op maat te maken.

Het verhaal

Kunstenares Monica wordt door haar zus Manuela benaderd om een portret van haar te schilderen. De zussen hebben echter twintig jaar geen contact met elkaar gehad. Wat is er gebeurd dat hen uit elkaar heeft gedreven? De demonen uit haar verleden achtervolgen de volwassen Monica nog dagelijks. Of wordt zij werkelijk achtervolgd?

Middels flashbacks leren we de 10-jarige Monica en puber Manuela kennen. De meisjes groeien op in een gezin waarin verslaving, geweld en criminaliteit aan de orde van de dag zijn. Schilderen en het lezen van sprookjes houden Monica op de been, evenals de liefde van haar zus. Kunnen ze zich staande houden in een leven waarin het geweld van hun vader een steeds grotere bedreiging vormt?

Stilleven vertelt het verhaal van een jong meisje dat tot waanzin wordt gedreven. Hoeveel kan een kind aan? Wat zou jij doen als je in haar schoenen stond? Zou jij tot het ergst denkbare in staat zijn?

Samenwerking middenstand

Om zoveel mogelijk kinderen een dagje uit te kunnen geven, zoekt Damen de samenwerking met diverse middenstanders die een deel of hun volledige opbrengst doneren aan het goede doel. Middenstanders die hieraan meewerken zijn Coop Budding in Wehl, Coop in Borculo, Boekhandel Kramer in Winterswijk en Boek en Buro Rebers in Zevenaar. Daarnaast is Stilleven te koop bij elke (online) boekhandel en via de webshop van uitgeverij Letterrijn

Uitgeverij

Damen kwam in 2015 in contact met uitgeverij Letterrijn toen deze een kort verhaal van haar opnam in een bundel vol spannende verhalen. Jaren later bood zij het manuscript aan bij hen en precies vijf jaar nadat Marieke begon met het manuscript is het boek  gepubliceerd.

Meer berichten