Reguliere zorg in Slingeland Ziekenhuis deels hervat


Artsen.
Artsen. (Foto: Pixabay)

Reguliere zorg in Slingeland Ziekenhuis deels hervat

Doetinchem - Het Slingeland Ziekenhuis is begonnen om de reguliere zorg gedeeltelijk te hervatten. Nu het aantal coronapatiënten daalt, kan een deel van de planbare zorg, zoals polikliniekafspraken, operaties en behandelingen weer plaatsvinden.

Sinds maart is er een achterstand in de reguliere zorg opgelopen. Uiteraard is dat heel vervelend voor patiënten. Helaas is deze achterstand niet direct weg te werken.

Voorop staat dat het ziekenhuis op een veilige manier zorg wil geven binnen de 1,5 metersamenleving, bijvoorbeeld door volle wachtkamers te voorkomen en extra hygiënemaatregelen te nemen. Daarnaast gaat ook de komende maanden de zorg voor coronapatiënten door en moet het ziekenhuis kunnen inspelen op een mogelijke tweede golf van het virus. Verder is het niet mogelijk om volledig beroep te doen op personeel dat de afgelopen maanden zeer intensieve zorg heeft verleend.

De opschaling van de reguliere zorg gaat daarom stap voor stap en zal naar verwachting tot het einde van dit jaar duren. Patiënten moeten helaas langer wachten op een polikliniekbezoek, onderzoek of operatie. Het ziekenhuis vraagt hiervoor begrip.

Op volgorde van urgentie

Op basis van urgentie bepaalt elke polikliniek op welke termijn patiënten voor een afspraak of behandeling worden ingepland. Patiënten die spoedzorg nodig hebben, kunnen altijd in het ziekenhuis terecht.

Patiënten worden gebeld

Patiënten bij wie een afspraak is uitgesteld, krijgen vanuit de polikliniek bericht over een nieuwe afspraak.

Patiënten die een toekomstige afspraak hebben, worden gebeld door de polikliniek als de afspraak verandert.

Het ziekenhuis begrijpt dat het veel geduld van patiënten vraagt, maar verzoekt hen uitdrukkelijk om niet zelf te bellen maar bericht af te wachten, om zo telefonische overbelasting te voorkomen.

Belangrijk: een uitzondering hierop zijn patiënten die een verwijzing van de huisarts hebben gekregen maar nog geen contact hebben gehad met het ziekenhuis voor een eerste afspraak. Zij moeten wel zelf telefonisch contact opnemen met de polikliniek.

Telefonisch consult of beeldbellen

Tijdens de afgelopen maanden hebben consulten vaker telefonisch plaatsgevonden. Daarnaast is gestart met beeldbellen. De ervaringen van patiënten en specialisten hiermee waren positief. Deze alternatieven voor het polikliniekbezoek in het ziekenhuis worden ook de komende tijd ingezet. Op deze manier kan een deel van de afspraken doorgaan en hoeven ook kwetsbare patienten niet onnodig naar het ziekenhuis te komen.

Voorbereiding op komst 

Om de reguliere zorg op een veilige manier te laten plaatsvinden, is er een aantal maatregelen getroffen. Patiënten, bezoekers en begeleiders die binnenkort naar het ziekenhuis gaan dienen eerst de digitale coronacheck te doen via de website: slingeland.nl/cc. Bij de ingang van het ziekenhuis is een controlepunt ingericht om verspreiding van corona te voorkomen. Verder wordt patiënten gevraagd om alleen naar het ziekenhuis te komen en in het ziekenhuis de 1,5 meter afstand in acht te nemen. Uitgebreidere informatie over deze maatregelen op deze website.

1 bezoeker

Voorlopig blijft de maatregel 1 bezoeker per dag per patiënt gehandhaafd. Een bezoeker met klachten mag het ziekenhuis niet betreden. Voor patiënten met (verdenking van) corona is geen bezoek toegestaan. Bezoekers met klachten worden niet toegelaten in het ziekenhuis.

Meer berichten