Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.
Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. (Foto: Bert Vinkenborg)

In gesprek met de burgemeester: Gedragsregels

Burgemeester, we hebben net het Hemelvaartsweekend achter de rug met mooi weer, een koopzondag en lossere coronagedragsregels. Hoe ging dat?

"In het algemeen waren de mensen bereid zich aan de regels te houden. Daarover ben ik tevreden. In het buitengebied was het relatief rustig, maar in de stad was het aardig druk en liepen we tegen de grenzen aan van wat kan. Ook waren er lokale hotspots. Een voorbeeld daarvan was het transferium bij McDonalds. Daar kwamen te veel jongeren samen die ook nog eens te dicht bij elkaar stonden Ik heb daarom besloten die plaats te sluiten."

In andere delen van het land moesten Boa’s soms optreden en kwam het tot incidenten. Zijn er in Doetinchem processen verbaal uitgedeeld?

"De 1,5 meter regel was vaak moeilijk in acht te nemen. Dat zagen we nu ook in de stad. Wij geven nog steeds de voorkeur aan waarschuwen. Bij herhaling wordt een bekeuring gegeven. In de afgelopen week waren er dat niet meer dan een handvol. Het valt hier echt mee, zeker als je zag wat er bijvoorbeeld in Den Haag aan de hand was."

Dit weekend kon als generale repetitie voor Pinksteren beschouwd worden. Wat ging goed en wat ging minder goed?

"Dit weekend was er bijna weer de welbekende maximale aantrekkingskracht van de stad met als uitzondering zondag wegens het regenachtige weer. Een uitje voor soms hele gezinnen nadat men wekenlang vooral binnen gezeten had."

Er wordt aan de regels gesleuteld met name in de horeca. Zit het bij de burgers nog wel tussen de oren?

“Binnenkort komt de horeca er ook bij. Wij verwachten dan ook dat het komende Pinksterweekend aardig druk kan worden, zeker nu de weersverwachting goed is. Door de opening van de horeca zal het in de stad drukker worden. Handhaving wordt dan lastiger. Bovendien helpen de soms kleine verschillen van regels per veiligheidsregio ook niet.”

Wat doet de gemeente samen met ordehandhavers om de zaken in de hand te houden?

"Deze week maken we met alle betrokkenen zoals politie, ordehandhavers (boa’s), de ondernemersvereniging en de horecaondernemers een plan over hoe we de zaken gaan tackelen in het komende weekend. Dat gaat in de vorm van een zogenoemd crowd management plan dat normaal gesproken alleen bij evenementen gehanteerd wordt. Iedere burger heeft de verantwoordelijkheid de regels in acht te nemen. De ondernemers hebben hun eigen verantwoordelijkheid en de overheid moet erop toezien dat alles wordt nageleefd. De RIVM-regels zijn behoorlijk eenduidig en daar moet men zich aan houden."

Hoelang gaat dit nog duren?

“De mensen zijn het langzamerhand behoorlijk zat. Toch moet men er rekening mee houden dat dit nog een hele tijd kan duren. Zolang er nog geen vaccin is hebben we het eind van de crisis nog niet in zicht.”

Wat is kort en bondig uw advies aan de burgers?

“Houd je in ieder geval aan de basisregels (vermijd drukte!) en temper de verwachtingen een beetje.”

(tekst: Bert Vinkenborg)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden