Week van de jonge mantelzorger


Foto:

Week van de jonge mantelzorger

Regio - In Nederland is een op de vijf jongeren en kinderen mantelzorger . Het geven van mantelzorg geeft jongeren een gevoel van voldoening, trots en liefde. Tegelijkertijd vindt ruim de helft deze zorg ook zwaar. Fysiek, mentaal of omdat zij de zorg lastig kunnen combineren met school, vrienden en hobby’s. Dat kan tegenstrijdig voelen.


Jonge mantelzorgers (jmzers) zijn kinderen en jongeren tot en met 24 jaar die opgroeien met een gezinslid dat ziek is of een beperking heeft. Het kan gaan om een ouder, broer, zus, opa of oma. Jonge mantelzorgers hebben extra zorgtaken, maken zich zorgen of ervaren een zorgtekort. De meeste jonge mantelzorgers vinden hulp vragen lastig, terwijl jonge mantelzorgers die dat wel doen aangeven dat praten over hun zorg helpt!

Week van de jonge mantelzorgers en campagne 'Deel je Zorg'
Om meer begrip, herkenning en erkenning voor de jonge mantelzorger te creëren, is de ‘Week van de Jonge Mantelzorger’ in het leven geroepen. Van 1 tot en met 7 juni worden er door verschillende professionals en organisaties activiteiten georganiseerd om de jonge mantelzorgers extra aandacht te geven. VIT-hulp bij mantelzorg doet dit in gemeenten Aalten, Doesburg, Doetinchem, Oost Gelre en Winterswijk, door het uitbrengen van een speciale E-Nieuwsbrief over jonge mantelzorgers. Ook op social media zal VIT deze actieweek via filmpjes en verhalen aandacht vragen voor de doelgroep.
Verder ontvangen alle bij hen geregistreerde jonge mantelzorgers in de loop van deze week een leuk kaartje in de brievenbus om hen een hart onder de riem te steken.
Kijk voor alle informatie over jonge mantelzorgers en ondersteuning op www.vithulpbijmantelzorg.nl. In dezelfde week start het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en sport in de Week van de Jonge Mantelzorger, die van 1 tot 7 juni plaatsvindt, de campagne ‘Deel je zorg’ om jonge mantelzorgers aan te moedigen over de zorg te praten.

De boodschap van VIT en van het ministerie luidt:

Jij bent een topper! Zorgen voor een familielid, in combinatie met school, vrienden en hobby’s is pittig, helemaal in deze tijd. Je staat er niet alleen voor dus deel je zorg! Op school, met vrienden of familie. Of met de mantelzorgconsulent in je gemeente. Bel VIT-hulp bij mantelzorg (0544) 82 00 00 of mail info@vithulpbijmantelzorg.nl. 

Meer berichten