Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt 't anders: Achterhoek

We mogen weer op vakantie naar het buitenland. Toch zullen veel Nederlanders voor eigen land kiezen. Dat zal vanwege de veiligheid en de vele onbegrijpelijke en verschillende regels in al die buitenlanden zijn.

In Duitsland heb je de deelstaten met hun eigen voorschriften, de regels kunnen per 150 kilometer anders zijn. In Frankrijk is de situatie Frans, moet ik nog meer zeggen?

Door het gevoel van sommigen dat alles achter de rug is, dreigt er juist gevaar. Wetenschappers zijn het vaak oneens, en daarom niet altijd even duidelijk, sommigen willen nog meer zekerheid.

Als u straks in de Achterhoek een kudde schapen ziet grazen en er fietst een echtpaar voorbij waarvan de vrouw zegt: ‘Kijk Jaap, die schapen zijn al geschoren’, en de man antwoord: ’Ja, in ieder geval aan deze kant’, heeft u met een vakantie vierende wetenschapper te maken.

Woensdag liep ik door de Catharinastraat die vrolijk werd opgetuigd met Achterhoekse vlaggen. Een honderd meter verder liep ik over het prachtige nieuwe Joop Sarsplein en kon ik koelte vinden onder een prachtige overspanning die mij aan vakantiekampen van de scouting deed denken met een grote centrale tent.

Bij de Walmolen werd ik aangesproken door een jong Canadees echtpaar op familiebezoek in Zeeland. Zij waren op ‘ontdekkingsreis’ in het land van hun voorouders. Ik maakte hen een compliment dat ze voor een derde generatie behoorlijk goed Nederlands spraken. Binnen onze familie en onze kerk wordt er nog steeds Nederlands gesproken, zeiden ze. Zij vroegen mij of Doetinchem een Hanzestad was. ik vertelde dat de stad zeker bezocht moest worden, maar pakte mijn telefoon om hen Doesburg en Zutphen te laten zien. Toen zij de Achterhoekse vlag op mijn scherm zagen vroegen ze waar ik ‘oorspronkelijk’ vandaan kwam. Ik zei vol trots: uit de Achterhoek. Zo zei de jonge dame vriendelijk, maar dan spreekt u ook al behoorlijk goed Nederlands.

Goed gaon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden