Ben Beijer bekijkt 't anders: Lang zal hij leven


Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt 't anders: Lang zal hij leven

In mijn krant las ik: “Gelderland krijgt er de komende tien jaar tienduizend voetbalvelden aan bos bij”. Ik had geen idee dat wij zoveel voetbalvelden hadden en dacht; gaan ze die bomen kappen als we weer mogen voetballen? Toen ik de minder vet gedrukte tekst las begreep ik dat ‘een voetbalveld’ als metafoor werd gebruikt om ons uit te leggen hoeveel een hectare ongeveer is.

Die bomen komen deels op landbouwgrond. Verantwoordelijk gedeputeerde Peter Drenth vertelt dat hout de ideale opslagplaats voor CO2 is, en wil daar een economische waarde aan toekennen. Prima plan, denk ik als boomliefhebber.

Toevallig sprak ik een mij onbekende leeftijdgenoot in de stad. De bouwkundige was niet blij met het boven op elkaar bouwen van woonprojecten, maar prees Doetinchem vanwege het groenbeleid en de wijze van onderhoud. Toen ik hem vertelde dat er nog meer bomen binnen het ei komen, vergat hij die nieuwe bouwlocatie al snel.

Een paar pagina’s verder in mijn krant las ik echter dat de provincie flink wat gezonde bomen gaat kappen die te kort langs de weg zouden staan, in verband met de verkeersveiligheid. Er moeten ‘obstakelvrije bermen’ komen, want hoe harder men mag rijden hoe breder die obstakelvrije bermen worden. Langzamer rijden lijkt geen optie, terwijl die oplossing zowel bomen als levens zal sparen.

De krant stond die dag vol over bomen en zo las ik een artikel over het ‘krimpen’ en de sterfte van bomen als gevolg van de droogte en het klimaat.

Terug naar Peter Drenth, die stelt dat er in Gelderland nu al meer bomen groeien dan er worden geoogst. Onze 52-jarige oud-wethouder laat weten dat wij op z’n vroegst wat merken van die houtproductie als hij achter de rollator loopt. De effecten van het sterven van boomsoorten zullen we volgens andere experts pas over tachtig jaar zien. Peter is dan 132 jaar.

Lang zal hij leven.

Goed gaon.

Meer berichten