Vrolijk trio onderhoudt wandelroute


Vlnr Micky Verwoord, Ben Visser en Toon Maas zijn de onderhoudsploeg van het wandelpad. (foto: Roel Kleinpenning)
Vlnr Micky Verwoord, Ben Visser en Toon Maas zijn de onderhoudsploeg van het wandelpad. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Vrolijk trio onderhoudt wandelroute

Gaanderen - Wandelen was voor veel mensen altijd al een geliefde bezigheid. In de tijd van de corona is dat alleen maar verder versterkt. Gelukkig kan er in onze mooie Achterhoek van fraaie natuur worden genoten. Zo is ook het Ganderpad tussen Doetinchem en Gaanderen een lust voor oog en oor. Dankzij een vrolijk trio vrijwilligers is het niet lastig om de merkpalen op een deel van het pad te volgen.

door Nick Moritz

"Ach, veel werk is het niet", roepen Ben Visser, Micky Verwoord en Toon Maas in koor, terwijl ze met hun scharen het pad opgaan. "Maar als je er niets aan zou doen verpauperd de boel ook wel snel. Zo'n vier, vijf keer per jaar halen we de heggenscharen uit de hoes en dan gaan we het onkruid te lijf. We knippen het hoge gras rond de merkpaaltjes weg zodat ze vanaf het pad goed zichtbaar blijven. Toch komt het nog voor dat mensen na afloop van de wandeling melden dat ze een paaltje gemist hebben."

De heren houden zich sinds een jaar of zeven bezig met een stuk van 3,5 kilometer pad genaamd 'Rondom Klooster Bethlehem'. Dat klooster bestaat al sinds 1579 niet meer, maar stond vierhonderd jaar lang op de plek waar nu huize 't Rekhem te vinden is. "Het klooster viel ten prooi aan de tachtigjarige oorlog," weet Toon Maas te vertellen. "Stenen uit het klooster zijn destijds hergebruikt in de stadspoorten van Doetinchem." Vooral hij weet veel over de bijzondere plekjes van de wandeling. Op aanvraag van groepen en verenigingen verzorgt hij de wandeling ook weleens als gids. Maar ook een kleurige folder die verkrijgbaar is bij de VVV Doetinchem, Het Onland, drogisterij Te Boekhorst en B & B de Wandhorst geeft uitleg over onder meer Landgoed 't Maatje, De Bielheimerbeek, enkele boerderijen en molens.

"Toon is de baas," verklaren Visser en Verwoord. "Wij lopen mee om te knippen en voor de humor. We lachen heel wat af wanneer we met z'n drieën op kniptocht zijn. Ons corvee is zeker geen straf, we genieten zelf ook van de natuur hier. Luister eens naar al die vogels en kijk om je heen hoe mooi het is. Met deze wandeling ben je helemaal 'zen'. We spreken onderweg ook regelmatig mensen aan die we tegenkomen. Die komen niet alleen uit de buurt. Van heinde en verre komen ze hier naar toe om te genieten van de rust."

Ooievaarsnest

Het vrolijke trio voegt de daad bij het woord en spreekt een langslopende vrouw aan. "Ik loop hier dagelijks met de hond van mijn dochter", roept zij terwijl ze stevig doorwandelt. "Prachtig , elke dag weer". Een wandelaarster met een fraaie labradoodle neemt wat meer tijd. "Het is echt heel mooi hier, dit is heerlijk rustgevend. Met de auto rijd ik hier regelmatig naar toe. Dan hoop ik elke keer weer dat het ooievaarsnest in de route ook bezet is. Tot nu toe zonder geluk, maar ik blijf hopen."

Meer berichten