'Klanten voedselbank gaan toenemen'


Peter Bob Peerenboom, voorzitter van voedselbank Doetinchem, in het midden van de boodschappenpakketten. (foto Roel Kleinpenning)
Peter Bob Peerenboom, voorzitter van voedselbank Doetinchem, in het midden van de boodschappenpakketten. (foto Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Klanten voedselbank gaan toenemen'

Doetinchem - Voedselbank Doetinchem start een actie om donateurs te werven. Al langer wordt met die gedachte gespeeld. “Door de huidige crisis is dat in een stroomversnelling gekomen.”

door Hans Hissink

Bij voedselbank Doetinchem worden wekelijks rond de 250 voedselpakketten door vrijwilligers samengesteld. “Het aantal klanten is redelijk stabiel gebleven tijdens de coronacrisis. De verwachting is wel dat straks meer mensen zich bij de voedselbank gaan melden. Nu redden bedrijven en ZZP’ers zich nog door de financiële tegemoetkoming van de regering," vertelt Peter Bob Peerenboom, voorzitter van voedselbank Doetinchem.

Dat het aantal klanten van de voedselbank niet fors toeneemt, neemt niet weg dat er ingeteerd wordt op het geld. “Ieder jaar komen we grofweg 10.000 euro tekort. Door onverwachte giften wordt het grootste gedeelte wel opgevangen, maar dat kan op termijn niet zo doorgaan. De bodem is in zicht. Vandaar dat we acties op touw willen zetten om donateurs te werven. Door tien euro per maand te doneren kan een klant een heel jaar bij de voedselbank terecht.”

“We kopen nooit boodschappen in. De helft van het pakket komt via de landelijke vereniging van Voedselbanken van een aantal grote leveranciers. De andere helft wordt hier in de regio verzameld. Regionale bedrijven en zorgboerderijen leveren ons wekelijks veel voedingsmiddelen, daarnaast zijn er supermarkten die producten leveren die uit de datum lopen en worden er regelmatig inzamelingsacties georganiseerd,” legt Peerenboom uit.

Een uitkomst

Dat de voedselbank écht een uitkomst is, daar weet Ria Kooistra over mee te praten. Als ZZP’er verzorgt zij met haar bedrijfje Ria Kooistra Paintings schilderlessen, -workshops en -vakanties. “Dat liep zo goed dat ik van mijn gespaarde geld een nieuwe auto heb gekocht om schilderijen en lesmateriaal beter te kunnen vervoeren. Door de coronamaatregelen kon ik geen lessen en workshops meer verzorgen waardoor er geen inkomsten binnen kwamen. Mijn spaargeld had ik uitgegeven aan de auto, maar de vaste lasten gingen wel door.” Via een kennis werd zij getipt over de voedselbank. “Eigenlijk wilde ik het niet, vond het zelfs gênant, maar wat was ik blij en dankbaar dat ik bij de voedselbank terecht kon. Het haalt een enorme druk van de maandelijkse lasten. De voedselbank kende ik enigszins vanuit mijn werk. Als aanbieder in het Meedoenarrangement kom ik vaak in contact met mensen die het 'minder' hebben. Nu heb ik zelf ondervonden dat de voedselbank een enorm toegevoegde waarde heeft.”
Voedselbank Doetinchem heeft een eigen website en Facebookpagina waar iedere geïnteresseerde zich als donateur kan aanmelden. Verder kunnen vrienden en donateurs zich via de website aanmelden voor de nieuwsbrief.

voedselbankdoetinchem.nl

Meer berichten