Beestenbende: leuk en nuttig.
Beestenbende: leuk en nuttig. (Foto: )

Opkomst milieubewuste generatie in Doetinchem

Doetinchem - Zo jong als ze zijn, tussen 6 en 12 jaar, laten kinderen in Doetinchem al zien dat ze écht iets kunnen betekenen voor hun buurt – juist ook als ze straks ouder zijn.

In recent landelijk onderzoek naar de impact van het buurtproject De BeestenBende laten ouders van de duizenden deelnemende kinderen weten bij hun kroost nadrukkelijk een groeiend besef te zien: niet alleen van (de gevolgen van) zwerfafval, maar zeker ook van je eigen rol, nu en later. 

Het overgrote merendeel van ouders in het onderzoek is er dan ook sterk van overtuigd dat lidmaatschap van De BeestenBende ervoor zorgt dat hun kind ook over 10 jaar nog bewust met (zwerf)afval omgaat. En opvallend genoeg blijkt deelname aan De BeestenBende, waarbij kinderen de buurt helpen schoonhouden om zo de dieren tegen zwerfafval te beschermen, meteen ook de opkomst van een ‘nieuwe generatie vrijwilligers’, met aandacht voor je eigen buurt en alles en iedereen die daar leeft.

Belevingswereld

Want waar 3 op de 4 deelnemertjes zich vóór het lidmaatschap nog nooit als vrijwilliger inzetten, denkt 91 procent van de ouders dat hun kinderen nu de smaak te pakken hebben. En zich ook later als vrijwilliger zullen willen inzetten. De blijvende impact van De BeestenBende op deelnemende kinderen is terug te voeren op een combinatie van ‘ingrediënten’. Belangrijkste factor: De BeestenBende speelt sterk in op de belevingswereld van jonge kinderen – en dat ook in Doetinchem.

Zo biedt De BeestenBende je de keus om een heldenrol te vervullen, voor de dieren in jouw buurt. Daarmee krijgen de kinderen een reële kans om zelf iets tegen het gevaar van zwerfafval te doen. Het overgrote merendeel van de ouders geeft aan: "Dankzij De BeestenBende voelt mijn kind dat hij/zij iets kan doen aan zwerfafval." 

Daarbij valt bijvoorbeeld op hoezeer BeestenBenders zich ook geroepen voelen om op de jaarlijkse Landelijke Opschoondag (dit jaar vanwege corona pas eind september) de handen uit de mouwen te steken, juist als dierenhelden.

‘Goede werk’

Niet alleen de kinderen maar ook de ouders voelen daarbij een sterke verbondenheid met de ‘community’ van BeestenBenders in Doetinchem, die zich onder andere uit in een ‘9’ als gemiddeld rapportcijfer voor het idee erachter. Als belangrijke motivatie voor deelname noemen de ouders: ‘je goed voelen, over het goede werk dat je doet voor je buurt’ en ‘een steentje bijdragen aan een schoner milieu en zo je kinderen op een leuke manier bewustmaken van hun omgeving’. Op de vraag wat zij zelf het meest zouden missen aan De BeestenBende, zeggen de kinderen onder andere: ‘Met elkaar samenwerken, goed bezig zijn voor de dieren ’ en ‘Complimentjes van andere mensen’. Niet zo vreemd dus dat liefst 98% van de populatie het lidmaatschap ook zou aanraden aan anderen…

De BeestenBende is een gratis ‘club’, voor kinderen van 6 tot 12 jaar uit gemeenten in heel Nederland. Al meer dan 14.000 kinderen zijn in de loop van jaren lid geworden. Als BeestenBende-lid help je mee om je buurt schoon te houden voor mens én dier. In ieder geval één keer per maand ruimen de kinderen in teams hun eigen wijk op, in opvallende outfit en gewapend met knijpers. Elk team heeft minstens één volwassen begeleider. Als blijk van waardering maken de bendeleden in de loop van het schooljaar allerlei spannende (dieren)avonturen mee.

Al sinds 2008 loopt De BeestenBende ook in Doetinchem, verdeeld over buurten in de hele gemeente. De kinderen maken via een presentatie op school kennis met het project. Liefst 18 basisscholen in Doetinchem hebben de kinderen zo al de kans gegeven mee te doen. Samen met ouders lopen de kinderen vervolgens in de eigen vrije tijd, als echte vrijwilligers, hun opruimrondjes.

www.mijnbeestenbende.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden