Wethouder Frans Langeveld overhandigt de boxen aan Peter van Zutphen (teamregisseur) en Frederik Lindenhovius (manager) van Sensire.
Wethouder Frans Langeveld overhandigt de boxen aan Peter van Zutphen (teamregisseur) en Frederik Lindenhovius (manager) van Sensire. (Foto: )

Wethouder overhandigt beeldende box aan Den Ooiman

Doetinchem - Wethouder Frans Langeveld van de gemeente Doetinchem heeft woensdag namens het Achterhoekse Cultuur- en Erfgoedpact een aantal 'Beeldende Boxen' aan Den Ooiman in Doetinchem overhandigd. Het Pact deelt in alle Achterhoekse gemeenten Beeldende Boxen uit aan woonzorgcentra, 70 boxen totaal.

Het is niemand ontgaan dat juist de ouderen extra hard getroffen zijn door de coronacrisis. Veel van wat kleur geeft aan hun dagelijks leven is weggevallen. Met name de ouderen met dementie dreigen in de vergeethoek te geraken. De Gruitpoort in Doetinchem begreep van activiteitenbegeleiders in de woonzorgcentra dat ze dringend behoefte hadden aan nieuwe, kunstzinnige ideeën voor deze specifieke groep. Achterhoekse kunstenaars hebben daarom tal van kleine opdrachten ontwikkeld om deze zomer creatief mee aan de slag te gaan. Zo is de Beeldende Box ontstaan, een doos boordevol beeldende opdrachten en materialen om samen met begeleiders te maken. Bijvoorbeeld kleurrijke papieren vogels, zonnige ansichtkaarten, insecten of geschilderde ijsjes. 

De Achterhoekse kunstenares Berna Bonekamp is het brein van de Beeldende Box. Wethouder Langeveld overhandigde de boxen aan Peter van Zutphen (teamregisseur) en Frederik Lindenhovius (manager) van Sensire. De wethouder sprak zijn waardering uit voor de grote inzet van de zorg in de afgelopen periode en hoopt dat het Cultuur- en Erfgoedpact in samenspraak met de zorg kan blijven bijdragen aan het welbevinden van ouderen.

De Gruitpoort voert namens het Cultuur- en Erfgoedpact de themalijn participatie uit. Kunstactiviteiten worden ingezet om welzijn van ouderen te bevorderen waarbij vele vrijwilligers betrokken zijn. Het mes snijdt zo aan twee kanten: actieve kunstparticipatie draagt bij aan het welbevinden en de gezondheid van ouderen en de inzet van vele vrijwilligers draagt bij aan de leefbaarheid van de Achterhoek: het naoberschap! En dat is één van de doelstellingen van het Cultuur-& Erfgoedpact Achterhoek waar 9 Achterhoekse gemeenten partners in zijn.

Het project de Beeldende Box is mogelijk dankzij het Fonds Sluyterman van Loo, RCOAK en het Oranjefonds. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden