Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Ben Beijer bekijkt 't anders: Stilte

De afgelopen weken kregen we niet zo’n fraai beeld van de op geheel eigen wijze vakantie vierende jongeren in het buitenland. Zonder de taal te kennen maken ze in Albufeira kennis met een ander politieregime dan in ons ‘ lieve landje’, al vraag ik mij af of het gebruik van de wapenstok een doorslaand succes is.

De feestvierende eindexamenleerlingen bedoelen het niet zo, maar zijn de weg soms wat kwijt, met teveel drankjes achter de nog opkomende verstandskiezen.

Onze jeugd is niet gewend zonder discussie bevelen op te volgen. We maken als land niet zo’n beste beurt in Knokke en Albufeira. Bij de examenopgaven werd er niets gevraagd over coronaregels in Portugal. Daar moet je geen anderhalve, maar twee meter afstand houden en is men vaak verplicht mondkapjes te dragen, terwijl uitzinnig zingen ook verboden is.

Niet raar overigens dat de jeugd feestviert na maanden met regeltjes, wel raar dat jongelui die hele dagen op het mobieltje kijken, de voorschriften niet kunnen vinden op hun vakantiebestemming.

Doetinchem overweegt bewakingscamera’s in de binnenstad te plaatsen om geweld tegen te gaan. Lijkt mij vooralsnog geen slecht idee bij het voorkomen c.q. oplossen van geweldsdelicten. De privacy mag geen probleem zijn al kan ik dan thuis beter zeggen dat ik geen vergadering in de kerk heb, maar gewoon de stad in ga.

Een beetje overlast van feestvierende jeugd is van alle tijden. Ik kan mij nog goed herinneren dat wij samen met mijn jongste broer en zijn vriendin vakantie vierden aan het Comomeer. Na een autorit van 930 kilometer gingen wij de tent opzetten en haalden onze partners van nu, bier en wijn in het kampwinkeltje. Wij kregen enorme lol en bezongen tot diep in de nacht Bella Italia. Om ons heen klonk steeds luider 'Silenzio!'.

Wij kenden de taal ook niet maar hadden geluk dat 'Il Silenzio' toen een tophit was, waardoor wij wisten dat er luid om stilte werd geroepen.

Goed gaon

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden