'De basis lag bij de kinderen'


Brunold Kloppenburg (links) en René Reumer in het nieuw aangelegde parkje aan de Van Hogendorplaan (foto: Roel Kleinpenning)
Brunold Kloppenburg (links) en René Reumer in het nieuw aangelegde parkje aan de Van Hogendorplaan (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning )

'De basis lag bij de kinderen'

Jeugd en ouderen kijken samen naar ontwerpplan

Hans Hissink

Afgelopen twee jaar hebben buurtbewoners van de Doetinchemse wijk Schöneveld meegedacht over het project 'Gezonde Buurt'. “Ouders, kinderen, maar ook bewoners van zorgcomplex Schavenweide zijn betrokken geweest.”

DOETINCHEM - ‘Gezonde Buurt’ is een project in Doetinchem waarbij bewonersparticipatie hoog in het vaandel staat. Brunold Kloppenburg is opgegroeid in de wijk en woont er nu met zijn gezin. Hij is één van de 30 bewoners die meegedacht heeft om het project te doen slagen. “Door mijn kinderen werd ik enthousiast gemaakt om mee te denken. Als je er iets van vindt, dan moet je ook actief bijdragen.”
René Reumer woont zelf in de wijk, is projectleider van het pilotproject en heeft daarbij nauw contact met de wijkregisseur van de gemeente. “In Schöneveld helpen al veel inwoners bij verschillende activiteiten. Dit past in de wijkprogrammering van het Wijknetwerk Schöneveld. Deze bewonersparticipatie en het project sluiten daar mooi op aan.”

Meer parkeerplekken

Mei 2018 was de kick-off van het project. Volgens Reumer lag de basis bij de kinderen, daarna zijn de ouders betrokken. “Met 16 kinderen zijn we door de wijk gelopen. Zij wezen hun geheime plekken aan, maar ook de plekken waar ze zich veilig of juist niet veilig voelen. Uiteindelijk kwamen er alleen vanuit de kinderen al 72 ideeën om de wijk ‘gezonder’ te maken. Verrassend was dat de kinderen parkeerplekken op een andere plek wilden, zodat zij weer op straat kunnen spelen zonder last te hebben van te veel auto’s op straat. In de wijk spelen steeds meer kinderen op straat.”
Geld voor het project is beschikbaar gesteld door onder meer het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport én de gemeente. “We hebben met het projectteam een tekening van de wijk op tafel neergelegd en met monopolygeld het geld verdeeld over de verschillende ideeën,” legt Kloppenburg uit. Enkele voorbeelden zijn de aanleg van een park aan de Van Hogendorplaan, bloembakken die geadopteerd zijn door bewoners en een verkeersremmende werking hebben, het voetbalveld dat een opknapbeurt krijgt en de fietscrossbaan die al gerealiseerd is.

Ontwerpplan

Volgens Kloppenburg werkt het project als een katalysator voor de wijk. “Het is fantastisch om de combinatie van jeugd en volwassenen naar het ontwerpplan te laten kijken. Er wordt heel anders naar de wijk gekeken. Sité Woondiensten pakt dingen op en de samenwerking tussen het projectteam, de gemeente, de wijk én samenwerkingspartners Jantje Beton en IVN is ontzettend goed.”
Door dit project is Schöneveld er volgens de bewoners wat leefbaarheid betreft op vooruit gegaan.

Over een langere periode zullen er activiteiten plaats vinden die allemaal in het teken staan van de drie peilers van het project; ontmoeten, spelen en natuur.

Meer berichten