Hatshepsut bij het Kunst- & Filosofiecafé

Hatshepsut bij het Kunst- & Filosofiecafé

  Bijeenkomst

Doetinchem - Wat betekent vrouwelijkheid (of mannelijkheid) voor jou?

Drie en een half duizend jaar geleden, in Egypte, wordt er geprobeerd om een nobele farao uit de geschiedenis te wissen. De naam en afbeeldingen van deze farao worden weggebeiteld van de muren van tempels en standbeelden worden in stukken gehakt en begraven. Waarom? Hier is de sleutel: de farao Hatshepsut is een vrouw.

In de normale gang van zaken zou zij nooit farao hebben kunnen worden. Hoewel het in het Oude Egypte heel normaal is om als vrouw te regeren namens je zoon als deze nog te jong is om farao te worden, gaat het toch een stap te ver om publiekelijk een vrouw als farao te hebben.

Privé is iedereen, inclusief het koninklijk hof en het priesterschap, heel blij met Hatshepsut als farao. Onder haar leiding worden namelijk de oude handelsroutes weer hersteld waardoor Egypte een stuk welvarender wordt, zijn er eindelijk even geen opschuddende veroveringstochten en worden er in heel Egypte allerlei prachtige monumenten gebouwd die vandaag de dag nog steeds bewonderd worden, zoals de beroemde dodentempel aan de westoever van de Nijl vlakbij de Vallei der Koningen.

Bovendien: om tegemoet te komen aan het publieke beeld dat farao’s altijd mannen zijn, voert Hatshepsut een fascinerende transformatie uit in haar publieke imago. In een periode van 3 jaar verandert zij haar afbeeldingen langzaam van een vrouw met een lange jurk, via een wat meer androgyn persoon met een mannelijke kilt, in een man met een faraohoofddoek en een ceremoniële baard.

De 18 Minuten Man praat hierover op 20 september van 18.18 uur tot 20.18 uur in wielercafé Parijs is nog ver aan de Spinbaan 21c te Doetinchem.

Meer berichten