Brouwerskamp. Foto: PR
Brouwerskamp. Foto: PR PR

Drie erfgoedverenigingen tegen sloop Brouwerskamp

vr 14 jan 2022, 10:12 Bouw

DOETINCHEM - De historische vereniging Deutekom in Doetinchem maakt zich, samen met twee andere erfgoedverenigingen, sterk voor behoud en bescherming als monument van het hofje De Brouwerskamp. Deutekom weet zich gesteund door erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenootschap.

De drie verenigingen zeggen geschrokken te zijn van de berichtgeving over de toekomst van het hofje dat eigendom is van Sité Woondiensten. Sloop blijkt in die berichten niet uitgesloten. Reden waarom de gemeente Doetinchem wordt gevraagd om een waardestellend onderzoek als opmaat naar de status van gemeentelijk monument. “Die bescherming geeft de beste rechtszekerheid op veiligstelling van de monumentale waarden ingeval het komt tot verbouwing en voornemens of plannen tot sloop en eventuele herbouw,” zo wordt gesteld.
De drie verenigingen zijn verheugd dat de gemeente oog heeft voor de monumentale waarden. Dat blijkt uit de waardering die het hofje nu al ten deel valt in het voorontwerp bestemmingsplan Parapluherziening cultuurhistorie 2021. Het uit 1951 daterende hofje, het enige in Doetinchem, telt 28 woningen en acht appartementen. Het heeft een prominente rol gespeeld in de ouderenhuisvesting van Doetinchem en is beeldbepalend voor zijn omgeving. Het heeft een sterke ensemblewerking en prachtige decoratieve elementen uit de wederopbouwperiode van de jaren vijftig van de vorige eeuw. Architect was Aart Wulfert van Dijkhuizen (1903-1983), die in Doetinchem jarenlang directeur was van de dienst Openbare Werken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier