Foto: Ben Beijer
Ben Beijer bekijkt 't anders

Vasten of whisky

  Column

Vorige week zag ik In ons Doetinchems Vizier, de pagina Doetinchem Actueel met gemeenteberichten. Daaronder twee artikelen, de een met de koptekst; 30 of 40 dagen geen alcohol: wie doet er mee? en daar naast: Carnavalsoptocht Doetinchem. De start van de optocht was vervroegd naar 11.41 uur, zodat we eerder de stad in kunnen, elk uur extra is meegenomen, als je vanaf Aswoensdag kiest voor een lange alcoholpauze.

Ik weet nog goed hoe wij er vroeger uitzagen na vier dagen carnaval. Een askruisje op ons voorhoofd en wallen onder de ogen waar je stadsrechten op kon aanvragen. Een van onze carnavalsvrienden zag zijn vriendin dan ook weer terug en zei met enig leedvermaak tegen de gehuwde mannen; Ja jongens, Maja en ik hebben een HOLA huwelijk. Een Huwelijk Op Loop Afstand, altijd verrassend.

Na de Galazitting kwam ik onze oud tuinman tegen. Hij adviseerde mij welke bomen het meest geschikt zijn in onze straat en waarschuwt me nu met de nodige drankjes op voor iepen. Daar moet je, zegt hij mee oppassen, want die hebben dan wel geen griep maar vaak de iepenziekte. Als we even later langs drie kerngezonde exemplaren lopen gaat hij in de houding staan, zijn handen gaan omhoog en hij declameert alsof hij in de buut staat:

'Gezondheid, Iep Iep Iep Oera'


Dit soort ontmoetingen heb je in de alcoholvrije (vasten)tijd zelden, ik denk dus dat ik kies voor een aangepast programma de komende tijd. Lekker met een mooi glas luisteren naar de winnaars van de publieksprijs van de eerste voorronde van Amphion Open, de Ierse folk band Lads 'n Lassies uit Gaanderen, die het publiek niet alleen verrasten met prachtige Ierse en Schotse traditionals maar ook met prima whisky. Zij gaan 8 september tijdens de grote finale zeker weer voor een mooi feestje zorgen.

Goed gaon.

Meer berichten