Afbeelding
Foto: Ben Beijer

Onderzoeken

Opinie

Vanaf 2020 kunnen de ree, das, boomkikker en de levendbarende hagedis ongehinderd de snelweg A18 ten oosten van Doetinchem oversteken, naar een groter leef- en voedselgebied, dat is mooi.

Toch zijn er bijna geen onderzoeken bekend over de effectiviteit van de oversteekplaatsen. Tot 2000 waren er een paar, inmiddels 20, met nog eens 27 in voorbereiding of aanbouw. Ze kosten het rijk twee tot acht miljoen euro per stuk. Ecologen en onderzoekers van wildviaducten zeggen niet te weten of ze helpen bij het in stand houden van de diersoorten.

Toch zijn er bijna geen onderzoeken bekend over de effectiviteit van de oversteekplaatsen.

Nu is de provincie Gelderland tot de ontdekking gekomen dat de 18.000 auto’s die dagelijks vanaf diezelfde A18 via de Europaweg naar het centrum van Doetinchem willen ook sterk worden gehinderd in de bewegingsvrijheid door de spoorlijn over de drukste weg van Gelderland.

Wie echter denkt dat de provincie gelijk aan een oplossing gaat werken heeft het mis.
Anders dan bij een dierenviaduct komt hier wel een onderzoek of het haalbaar is een tunnel aan te leggen. Dat onderzoek zal uitwijzen dat ons leef/voedselgebied niet groter zal worden of invloed zal hebben op de instandhouding van onze soort.
Wel zal blijken dat het inderdaad 18000 voertuigen zijn, en dat die auto’s per uur een kwartier uitlasgassen produceren zonder vooruit te komen.

Hoezo onderzoek?

Goed gaon.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant