Ben Beijer.
Ben Beijer. Roel Kleinpenning

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Kop in het zand

di 28 sep 2021, 08:56 Column

Afgelopen week gingen wij als ‘vroeger’ met (buurt)vrienden naar ons stamcafé voor de maandelijkse vrijdagmiddagborrel. Fijn om na zo’n lange tijd de bekende gezichten weer te zien van de mensen achter de tap of half onder het dienblad. Ons stamcafé bleef namelijk in verband met corona gesloten.
Wij hadden een klein tafeltje met twee stoelen op zo’n vijftig centimeter aftand bijgeschoven, waardoor we met tien gevaccineerde vrienden aan tafel konden. Aangezien onze gastheer zich ook de laatste dag aan de coronamaatregelen hield, moest dat tafeltje teruggeplaatst worden. Vonden wij uiteraard jammer, maar aan de andere kant ook wel sterk van onze kastelein dat hij zorg heeft voor zijn gasten en personeel. ‘Vanaf zaterdag mogen jullie weer met z’n allen aan tafel’, zei hij vriendelijk, ‘want dan wordt er hier gecontroleerd op de coronapas.’
Na ons eerste glas kwam als altijd de schaal met heerlijke verse worst langs die altijd wordt aangeboden. We verheugen ons al weer op de volgende ‘aangeklede borrel’. Zaterdagmorgen las ik in mijn krant dat horecabaas Khalid Oubaha met 23 zaken in Nijmegen, Arnhem en Enschede via alle media laat weten zich niet te gaan houden aan de plicht om bezoekers te testen. Ik vind dat perfect, zouden meer horecazaken moeten doen! Duidelijkheid scheppen voor je een tafel reserveert. Bij hem weet je, dat je groot risico loopt om naast niet gevaccineerde te zitten.

Gelukkig leven wij in een land waar het ieders vrije keuze is om jezelf en je omgeving te beschermen door vaccinatie tegen ziekten. Wel heb ik er veel begrip voor dat zieken- en verzorgingstehuizen waar kwetsbare mensen komen een dringend beroep op het personeel doen zich te laten vaccineren, mag best met lichte drang.
Ook ik koos er net als duizenden anderen namelijk niet voor om in coronatijd een maand lang, dagelijks naar een ziekenhuis te gaan voor bestralingen, dat was noodzaak. Bij theater- of restaurantbezoek heb ik die vrije keus wel en kan ik afwegen waar ik mij veilig voel.
Wij waren enorm blij met twee pijnloze prikjes, maar spreken geen kwaad woord over mensen die dat niet (kunnen) doen, in de hoop dat ze in ieder geval minimaal anderhalve meter afstand houden. Natuurlijk vinden ook wij die extra kosten niet prettig voor kroegbazen die maatregelen moeten nemen voor onze veiligheid omdat een te grote groep mensen nog steeds de kop in het zand blijft steken.

Goed gaon

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier