Ben Beijer.

Ben Beijer.

Roel Kleinpenning

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Donkere dagen

Opinie

Afgelopen weekend hebben we de klok teruggezet, als het goed is. Het lijkt dan alsof het eerder donker is Dat is natuurlijk onzin, want de wintertijd was de originele tijd. ’s Morgens lijkt het lichter als je naar je werk moet. Hoewel… vroeger hadden wij een buitendienstman die niet aan zomer- of wintertijd deed. Hij vroeg mij bij elk groot project in het noorden van het land of ik mee wilde gaan, blijkbaar onzeker of hij het project wel zelfstandig aan kon. Als ik in de buurt van zijn woonplaats Zwolle reed, belde ik dat ik over tien minuutjes op de parkeerplaats van het hotel met de toekan zou zijn. Hij vroeg dan altijd of het ook later mocht. Na vijf tellen begreep hij dat het verzetten van de klok niet bedacht was om langer in een toekan- of eigen nest te liggen. 

Inmiddels zijn we veertien jaar verder en kwam hij helemaal zelfstandig naar Doetinchem. Hij belde vanaf de gratis parkeerplaatsen tegenover het treinstation omdat hij zich steeds vastreed bij een groot aantal afzethekken. 

Toen ik achter zijn rolstoel het trottoir op wilde gaan, bleek dat niet mogelijk. Aan het begin staat er een lantaarnpaal met een forse beschermbeugel en tien meter verder een laadpaal voor elektrische auto’s midden op het trottoir. Moet een hele speurtocht zijn geweest deze plekjes te vinden aan dat enorm grote plein. Misschien heeft het bedrijf die de palen ‘ergens’ kwijt moest voor die plaats gekozen omdat je er met een rolstoel of rollator toch al niet verder kon door de kunststof palen op het trottoir.

Deze hindernisbaan was mij nooit opgevallen zonder rolstoel. Vrijdagavond wilden wij rond acht uur naar Amphion, en daar bleek dat de parkeergarages vol waren. We reden door naar de parkeerplaatsen achter de nieuwe Amphionstaete-appartementen aan de Veentjes. In het donker en regen rijdend zagen we ook daar twee afzethekken op de weg. Voor het eerst werd ik daar blij van want anders waren we misschien tegen een van de lantaarnpalen gereden die daar op de weg staan in plaats van in de berm. Tot onze verrassing zagen we één lege parkeerplaats. Wij konden ons stadsautootje daar nét inparkeren zonder schade, dat was met een grotere nooit gelukt vanwege een lantaarnpaal op die parkeerplaats. Het worden straks nog donkere dagen aan de Hofjesweg als de straat weer opgebroken wordt en de straatlantaarns uit gaan omdat ze verplaatst moeten worden.

Goed gaon 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant