Ben Beijer.
Ben Beijer. Roel Kleinpenning

Column Ben Beijer: Zwartepieten

di 9 nov 2021, 09:45 Column

Een jaar na zijn aantreden heeft de directeur Binnenstad Bedrijf Doetinchem aangegeven te vertrekken. Hij vindt de structuur van de organisatie niet bij zijn manier van werken passen. Dat kan, maar die structuur was er al toen hij deze veeleisende baan aannam. Het feit dat hij geen mandaat heeft zelfstandig beslissingen te nemen, lijkt de ware reden van zijn vertrek. 

Kijkend naar de samenstelling van bestuur en achterban, lijkt het mij ook moeilijk ieders belang evenredig te dienen. De winkeliers en horeca kunnen zoals ik dat vanaf de zijlijn denk te zien, goed met elkaar door één deur ondanks verschillende achtergronden. De pandeigenaren, waarvan er een aantal een winkel of horecabedrijf runnen (en vanzelf een dubbele pet op hebben ) zullen ook eigen belangen hebben. 

Samen met de gemeente is er maar één gemeenschappelijk doel belangrijk : Verder werken aan een bloeiende binnenstad. De gedachte dat bestuursleden hun zeer verschillende achterbannen zo maar even achter zijn visie zullen krijgen, lijkt mij meer een droomwens dan realistisch denken. Het zal lastig genoeg zijn als bestuur op één golflengte te komen. 

Dat hij verbaasd was toen hij merkte dat het eigen belang vaak voor het algemeen belang gaat verbaast mij dan weer. Zakenmensen zijn in deze moeilijke tijden op de eerste plaats bezig met het gezond overeind houden van hun bedrijf en daar is niets mis mee, dat mag je een bestuur niet aanrekenen. 

De winkeliersvereniging laat weten het vertrek te betreuren en noemt de vertrekkende directeur zelfs een ‘visionair’. De directeur zal zeker de beste bedoelingen hebben gehad maar bij een visionair denk ik aan iemand die een ‘helder’ beeld heeft van toekomstige ontwikkelingen. De directeur zal die visie wellicht hebben over de stad maar blijkbaar niet over zijn rol ten opzichte van de verschillende belangengroepen. De verschillen van inzicht over de openstelling van winkels is er al jaren, maar die op de laatste zondag van de maand in zijn ogen zelfs verplicht. De beschuldiging dat ‘cruciale mensen’ hun privé situatie belangrijker vinden dan het stadsbelang lijkt meer op ‘zwartepieten’, en dat mag tegenwoordig niet meer. 

Het is niet duidelijk of er een opvolger komt. Misschien is het slimmer een neutrale verbinder te zoeken die inventariseert in welke uitdagingen de verschillende partijen zich wel herkennen om vanuit die situatie samen verder te bouwen aan de binnenstad, dan iemand die het belangrijk vindt zelfstandig besluiten te mogen nemen.

 Goed gaon

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier