Ben Beijer.
Ben Beijer. Roel Kleinpenning

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Boekentip

di 7 dec 2021, 09:36 Column

Afgelopen week zag ik het boek ‘ERICA, motor achter de Meilandjes’ in de winkel. Hoewel ik regelmatig biografieën lees, heb ik geen behoefte aan haar levensverhaal. 

Passages uit het boek werden de afgelopen week in alle praatprogramma’s besproken. Erica blijkt als hardcore feministe tegenstander van hoofddoek en boerka. Zij heeft - begrijp ik - vrouwen die een boerka dragen in Noordwijk vergeleken met pinguïns. Niet netjes, al zijn pinguïns zeer sociale en zorgzame dieren. Volgens sommigen ben je na zo’n uitspraak racist en zijn doodsbedreigingen een logisch gevolg. 

Mijn moeder droeg vroeger ook een hoofddoek. Als vrouw mocht je toen niet blootshoofds naar de kerk. Een zus van mijn moeder was non, en werd in kloosterkleding ook vergeleken met pinguïns. Zij vertelde ooit dit mopje: “Een man die een glaasje teveel op had vroeg de dierenarts of er pinguïns zijn van één meter zestig. Na het antwoord van de dierenarts dat die niet bestaan, zegt de man geschrokken: heb ik toch een non voor de auto gehad.” 

Zuster ‘Fernantia’ had genoeg zelfspot dit lachend te vertellen. Die tijd ligt al jaren achter ons. In een democratie dient de meerderheid rekening te houden met de mening en gevoelens van de minderheid. Je kunt dat ook gewoon beschaving noemen. 

Bij de vaccinatiediscussie is er meer aandacht voor de minderheid dan de zwijgende meerderheid. Het brengt partijen niet verder schuldigen aan te wijzen. Een vriend van ons is een paar uur voor de openhartoperatie naar huis gestuurd, en een andere wacht met spanning op een kankeroperatie. Ze zijn verdrietig dat er voor hén geen plaats is. Toch hoor ik steeds vaker niet-gevaccineerden vertellen dat de onzin van inenten bewezen is omdat men denkt dat er net zoveel gevaccineerden in het ziekenhuis liggen. Komt waarschijnlijk omdat men niet heeft opgelet bij de rekenonderdelen, percentages en verhoudingen. 

Volgens het RIVM is de kans op ic-opname voor de niet-gevaccineerde ruim dertig keer groter als voor iemand die volledig is ingeënt. Mijn begrip is echter op bij de vergelijking die men maakt tussen de ‘discriminatie en vervolging van ongevaccineerden’ en de Jodenvervolging. Ik ben net bij deel zeven van het omvangrijke levenswerk van Lou de Jong; ‘ Het Koninkrijk der Nederlanden in de tweede wereldoorlog’. Na het lezen van het eerste deel ‘Voorspel ‘ zal het duidelijk worden wat discriminatie en vervolging echt betekend. Lijkt mij een betere boekentip dan de biografie van Erica.

Goed gaon

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier