Ben Beijer.

Ben Beijer.

Roel Kleinpenning

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: (Al)machtig?

Opinie

Vorige week bleek dat de regionale ziekenhuizen nog geen contract hebben kunnen afsluiten met Menzis, de grootste zorgverzekeraar in onze regio. Er zijn meer ziekenhuizen die problemen hebben met (al)machtige verzekeraars. 

Dat heeft uiteraard ook te maken met de inhaalzorg die in 2022 gepleegd en betaald zal moeten worden. Zorgexperts becijferden die extra kosten landelijk op 2,4 miljard. Die kosten kunnen onmogelijk door de ziekenhuizen worden opgebracht. 

Op internet lees ik dat bij de onderhandelingen tussen SKB en Menzis, de mislukte fusie tussen de twee Achterhoekse ziekenhuizen ‘slechts zijdelings’ een rol speelt. Vorig jaar scheidde het SKB zich af van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem na een hoog oplopend conflict. De fusie werd een complete mislukking, toen bekend werd dat het SKB zwaar in moest leveren ten behoeve van het Slingeland. 

Menzis speelde als grootste zorgverzekeraar een rol in dat conflict. Medisch Spectrum Twente, dat taken van Doetinchem overnam, heeft ook grote problemen met de verzekeraar. Je kunt je afvragen of dat ook ‘slechts zijdelings’ te maken heeft met de defusie en of men als patiënt de (af)rekening moet betalen. 

Menzis laat weten; “er wel uit te komen” en vervolgt; “waar zorgpersoneel zich met man en macht inzet om in deze coronagolf opnieuw de zorg draaiende te houden, zetten wij ons in om samen met ziekenhuisbestuurders de zorg in de toekomst beschikbaar te houden”. Dat klinkt mooi, maar het lijflied van Feyenoord (‘Geen woorden maar daden’) zou meer op zijn plaats zijn. 

Tweede Kamerlid Maarten Hijink, heeft Kamervragen gesteld over de impasse die is ontstaan tussen het ziekenhuis in Winterswijk en zorgverzekeraar Menzis. Hijink vroeg de minister: “Wat zou het betekenen voor verzekerden in de Achterhoek, als twee van de drie ziekenhuizen in de regio niet gecontracteerd worden door de grootste zorgverzekeraar in die regio? Moeten patiënten dan kiezen tussen, een deel van de zorgkosten zelf betalen of een ziekenhuis buiten de regio zoeken? 

Verzekerden zouden zich net als Hijink af kunnen vragen of genoemde zorgverzekeraar niet teveel macht heeft in onze regio . De opmerking dat de defusie problemen ‘slechts zijdelings’ meespelen is op zijn minst opmerkelijk te noemen als het om patiëntbelangen gaat. Volgens mij hoeven patiënten van de grootste zorgverzekeraar in onze regio echter niet te kiezen tussen zorg (functie) elders of bijbetalen/ voorschieten. Men kan vóór het eind van dit jaar ook kiezen voor een minder (al)machtige zorgverzekeraar in 2022.
Goed gaon.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant