Ben Beijer.

Ben Beijer.

Roel Kleinpenning

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Afval scheiden

Opinie

De grijze bak aan de weg zetten kost straks tien euro. Doetinchem blijkt een van de laatste gemeenten in de regio die overgaat tot het apart laten betalen voor restafval. De raad heeft met telraam zitten rekenen, om niet dezelfde fout te maken als andere gemeenten, die de afvalberg in bossen en bij afvalcontainers zagen groeien ten gevolge van die maatregelen. 

Het nakijken van dat rekenopdrachtje volgt hopelijk nog. Het basis(gezin)tarief gaat 46,32 euro omlaag. Daar staat tegenover dat de grote grijze bak van 240 liter tien euro per aanbieding gaat kosten. Voor het ‘kortingsbedrag’ kan men die vier(eneenhalf) keer per jaar aanbieden. Omdat er geen groenafval in mag, kan die toch niet stinken, aldus Buha. 

Tijdens de gemeentelijke “Henny Huisvuil Afvalshow”, 30 jaar geleden, waarschuwden inwoners van Gaanderen de aanwezige ambtenaren en wethouder voor het te verwachten verkeerde gebruik van die grote grijze afvalbak en de te kleine groene. ‘Regeren is vooruitzien’, en dus werden die adviezen genegeerd. 

Voor bewoners van appartementen zijn de nieuwe regels zo helder als donker bier. De ondergrondse containers hebben geen systeem om afval te scheiden. Groente- , fruit- en overig groenafval moet samen met het restafval in de container. Alternatieven zijn groente en fruit in glas kopen omdat die in de glasbak kunnen , of uit eten gaan, blijkt ook weinig afval te geven. 

De gemeente heeft een perfect advies: gebruik geen grote afvalzakken, die veroorzaken verstoppingen. Om stank- en ongedierte-overlast te voorkomen, brengen flatbewoners twee à drie keer per week het afval weg in de aanbevolen kleine zakken. Basisschoolleerlingen van groep 4 kunnen dan al berekenen dat de twee euro per storting neerkomt op een extra bedrag tussen de 208 en 312 euro per gezin. Gevolg? Zwerfafval. 

Nog een helder gemeentelijk voorbeeld van afvalbeleid is te zien bij het Oude IJsselproject. Er zijn overal mooie bankjes geplaatst met afvalbak. Op de nieuwe wal vanaf Walmolen richting de nieuwe en zeer gevaarlijke steile trap is ook zo’n bankje geplaatst, maar zonder afvalbak. Onder aan de straat staat er wel een, uit het zicht vanaf het bankje maar via een omweg te bereiken. Het is te voorzien dat het afval naar beneden gegooid zal worden. Bij navraag kwam de logische verklaring: “Er is gekozen om die afvalbak verderop aan de weg te plaatsen zodat Buha niet helemaal naar boven hoeft te lopen om die bak te legen.” 

Voorbeeldgevalletje: Afval scheiden.

Goed gaon.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant