Ben Beijer.
Ben Beijer. Roel Kleinpenning

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Mooi weekend

di 28 dec 2021, 09:33 Column

Er is toch nog positief nieuws aan het eind van dit jaar. De Achterhoek krijgt juni 2022 een Pride maand. Men wil de diversiteit en verscheidenheid vieren. Hoogtepunt moet de Pridewalk worden, een wandeltocht door steden en dorpen in onze Achterhoek. 

Het wordt geen uitdagende activistische toer. De insteek is positief door mensen samen te brengen en te vieren hoe mooi, divers en kleurrijk de Achterhoek is. 

Mijn ouders begrepen niets van andere geaardheid. Wij kregen slechts voorlichting hoe we het snelst naar huis konden fietsen na de dansles, zonder tijdverspilling voor eigen onderzoek. Mijn moeder raakte al totaal van slag toen bleek dat mijn meisje niet katholiek was. 

Bij mijn schoonouders, ook uit 1903, ging dat heel anders, zij waren hun tijd ver vooruit. Ik was 15 toen ik Anke leerde kennen en daar als vriendje thuis kwam. Bij hen werd op een normale wijze over alles gesproken dus ook over dit onderwerp. Schoonpa was ruimdenkend, maar geen moppentapper. Toen ik hem bij een show van mijn idool Toon Hermans naar buiten zag kijken in plaats van de tv dacht ik dat hij geen gevoel voor humor had. Op mijn vraag of hij het niet leuk vond, keek hij mij aan. Ik hoorde zijn stem nauwelijks, maar zag de tranen van het lachen in zijn ogen: een mooi moment. 

Een van hun ‘echte vrienden’ bleek homoseksueel te zijn, wij schrijven het jaar 1959. Het was voor het eerst dat ik hem ontmoette op een verjaardag van schoonma. Casper bleek een attente en bijzonder aardige man te zijn. Door zijn goede manieren en uiterlijk was hij populair bij alle dames. De aantrekkingskracht was niet wederzijds al liet hij dat nooit zo merken. Op een openbaar feest van mijn schoonouders nam hij zijn vriend voor het eerst mee. De dames begrepen waarom zij geen kans maakten, maar bleven hem positief benaderen. Veel mannen konden niet met zijn geaardheid omgaan, maar bleven hem vreemd genoeg toch als ‘concurrent’ zien. 

Mijn schoonpa zat door een ernstige ziekte vaak in zijn hoge stoel bij het raam en kon zo de hele straat inkijken. Ik vergeet nooit meer een regenachtige zaterdagmiddag. Schoonpa zag Casper vanaf het treinstation in Terborg komen fietsen. Achterop zat zijn vriend met een bos bloemen. Schoonpa keek net zo blij als bij Toon, toen hij tegen mijn schoonma zei: “Kijk Harmien, daar komt Casper aan, het regent dan wel bakstenen, maar het wordt alsnog een mooi weekend.”

Ook voor 2022: Goed gaon.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier