Ben Beijer.
Ben Beijer. Roel Kleinpenning

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Brouwerskamp

di 4 jan 2022, 09:29 Column

De toekomst van Brouwerskamp lijkt ongewis. Het gevaar van sloop ligt op de loer. Doetinchem heeft een reputatie met het slopen van waardevolle panden, en wil die reputatie blijkbaar hoog houden. 

Brouwerskamp kent lieflijke huurhuisjes en appartementen, perfect geschikt voor een- of tweepersoonshuishoudens. Als men bij een renovatie warmtepompen plaatst met vloerverwarming kan het gas weg en gaan de stookkosten drastisch omlaag. Dat sloop van het unieke hofje dicht bij het stadscentrum een optie is, geeft aan dat er ondanks het verleden weinig historisch besef is. Hopelijk zal de politiek haar stem laten horen om sloop te voorkomen.

In Gaanderen werd de historische volkswijk aan de Witstraat en van Damstraat in 1994 met de grond gelijk gemaakt. De bewoners werd wijs gemaakt dat renovatie de slechtst mogelijke optie was. De vragen die men kon beantwoorden werden zo gesteld dat je wel bij sloop uit moest komen. Inspraak, noemde men die wijze van ‘voorlichten’ en enquêteren.
Jarenlange buurtvriendschappen werden teniet gedaan. Ik denk terug aan de tijd dat wij wachtende op de bouw van ons nieuwe huis tijdelijk in de gezelligste wijk van Gaanderen mochten wonen. Renovatie van precies dezelfde stijl woningen in Enschede maakte duidelijk dat dit wel een prima optie was geweest. Prachtige huisjes in Amsterdamse stijl, met diepe achtertuinen voor het verbouwen van eigen groenten. De bewoners zaten bij mooi weer vaak in de voortuintjes met een bak koffie of een biertje. Op sommige slaapkamers was er niet meer ruimte dan in onze eerste ‘bungalowtent’. Recht op staan was daar niet overal mogelijk, en misschien wel de oorzaak van grote gezinnen met meer dan tien kinderen. Het zou ook kunnen dat de mensen de tel kwijt waren, want er sliepen ook wel kinderen bij oma of op stapelbedden.
Dat waren geen stapelbedden zoals we die nu kennen. Mijn pa zei destijds: “ Een stapelbed betekende, net zo lang stapelen tot er iemand afviel. Door de kleine ruimte die er naast het bed was, gebeurde dat niet zo gauw, dat stapelde dus makkelijk weg ”.

Twee keer vierden we er oudjaarsavond met veel vuurwerk om ons heen. We voelden ons helemaal senang bij de oude gashaard en de beste buren die je maar kon wensen. Er woonden vluchtelingen en heel veel soorten Nederlanders die een paar belangrijke zaken gemeen hadden: Sociaal gedrag, het hart op de tong en het altijd klaar staan voor elkaar. 

Hopelijk blijft die gezellige en sociale sfeer op Brouwerskamp wel behouden.

Goed gaon.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier