Ben Beijer.
Ben Beijer. Roel Kleinpenning

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Korte lontjes

di 11 jan 2022, 09:45 Column

Met enige regelmaat zien we op het Journaal tegenstanders van beleidsmaatregelen die ons door de pandemie moeten loodsen. In de Achterhoek valt dat gelukkig mee. Ik heb het idee dat wij minder korte lontjes hebben dan in Urk, Den Haag of Rotterdam.
Natuurlijk heb je ook hier mensen, die om zich heen roepend hun gelijk proberen te halen. Het beste herken je hen, hoofdschuddend aan de zijlijn. De beste stuurlui staan voorzien van korte lontjes aan wal. Je zult hen niet snel op foutjes betrappen, omdat ze commentaar leveren verwarren met verantwoordelijkheid nemen.

In Doetinchem worden we bij de volgende verkiezingen verlost van een man die iedereen de maat nam. H.G. geniet al lange tijd van zijn inkomen als raadslid, maar verstopt zich in Polen. Hij beloofde jaren geleden al naar zijn nieuwe vaderland te vertrekken, vergat alleen te zeggen dat hij dat op kosten van de maatschappij zou doen. 

Toch mis je in onze regio mensen die tijdig reageren op ontwikkelingen die we over ons af roepen door de regie uit handen te geven aan belangen vanuit de Randstad. Havenbedrijven en de Tweede Kamer blijken de Achterhoek en Twente ineens toch te kennen. Niet als gebied om te investeren, maar als afvoerputje. Goed voorbeeld: de gedroomde Noordtak van de Betuweroute die steeds dreigender op ons afkomt.
Wethouder Steintjes noemde dat vorig jaar nog een ‘ver van mijn bed show’ en hoopte dat dit zou blijven. Dat hopen is niet genoeg, het is tijd dat men in plaats van ‘we houden elkaar op de hoogte’ overgaat tot actie. De tijd van gezellige etentjes met Tweede Kamerleden is voorbij.

Een dubbel spoor met spoorbrug, de snelweg A15 en een vierbaans Twenteroute bleken te duur voor ‘het verre oosten’; straks is er wél geld om onze regio en natuur te vernielen door een voortdenderende goederentrein richting Noord-Duitsland.
De politiek en burgers in Achterhoek en Twente moeten met een krachtig protest laten weten dat mensen met lange lontjes ook niet met zich laten sollen.

Over lontjes gesproken: Onze kleinzoons van 11 ‘eisen’ dat er volgend jaar weer veilig vuurwerk afgestoken mag worden. Eén van hen schrok zich oudjaarsavond te pletter toen het kleinst denkbare bommetje in zijn hand ontplofte. Gelukkig bleef het bij eerstegraad brandwonden aan twee vingers. De uitvoering van het kindervuurwerk is volgens hen de schuld. Gewoon vuurwerk is volgens onze kleinzoons veiliger dan kindervuurwerk met véél te korte lontjes.

Goed gaon

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier