Lezing ‘De laatste heer’ door Astrid Schutte

zo 12 sep 2021, 16:10 Cultuur

Doetinchem - De uit Baak afkomstige Astrid Schutte geeft op donderdag 23 september de lezing ‘De laatste heer’, waarin zij een beeld geeft van de sociale ontwikkeling gedurende de vorige eeuw aan de hand van twee uiteenlopende Gelderse levensgeschiedenissen, namelijk dat van de laatste kasteelheer van Huis Baak, Werner Helmich, en dat van haar vader Jan Schutte, de zoon van een pachtboer. 

De lezing begint om 19.30 uur en is gratis toegankelijk in Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers aan de IJsselkade 13 te Doetinchem. Belangstellenden worden verzocht om naar de lezing een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een corona herstelbewijs mee te nemen. Reserveren via het contactformulier op www.ecal.nu; via info@ecal.nu of 0314-787078.
Een eeuw geleden was de klasse waarin je werd geboren nog allesbepalend voor hoe je leven eruit zou gaan zien. Maar in de 20ste eeuw veranderde dit. Dit gegeven is de leidraad voor het verhaal dat de uit Baak afkomstige Astrid Schutte vertelt aan de hand van de levens van twee dorpsgenoten: de laatste kasteelheer van Huis Baak, Werner Helmich, en haar vader Jan Schutte, de zoon van een pachtboer.
Jan Schutte, die aanvankelijk alleen lagere school had, kon door de nieuwe kansen die 20ste eeuw bood, opklimmen tot bankdirecteur. Voor de kasteelheer hadden de nieuwe tijden onder meer tot gevolg dat hij zijn landgoed vaarwel moest zeggen. In de lezing wordt duidelijk hoezeer maatschappelijke en politieke veranderingen, waaronder ook de groeiende ontkerkelijking, invloed hebben op het persoonlijke leven. Niet alleen voor de twee hoofdpersonen, maar ook voor alle Nederlanders die dit tijdperk meemaakten en door groeiende onderwijsmogelijkheden nieuwe kansen kregen.
Astrid Schutte raadpleegde voor haar verhaal onder meer familiearchieven, de archieven van Bronckhorst in het Erfgoedcentrum en vele andere archieven. Daarnaast interviewde ze 84 familieleden, dorpsgenoten en deskundigen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier