Afbeelding

Bi-jpraoten op symposium over streektaal

Cultuur

DOETINCHEM - Streektaal staat volop in de belangstelling. Jongeren gebruiken Achterhoekse leuzen als straattaal, bandjes die dialectrock maken zijn mateloos populair en er is steeds meer waardering voor de eigen taal en -cultuur. Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) houdt het symposium  ‘Bi-jpraoten’ op vrijdag 5 november op De Vijverberg in Doetinchem.  

Marije Stomps, streektaalfunctionaris bij ECAL, ziet recentelijk een kentering in de populariteit van streektaal. “Misschien is het de invloed van corona, waardoor er weer meer waardering is voor de eigen leefomgeving. Misschien zijn het ook wel de populaire dialectbands en de Zwarte Cross, die streektaal weer populair hebben gemaakt. Je ziet dat mensen trots zijn op hun wortels en dat graag willen uitdragen, bijvoorbeeld door streektaal te spreken.”
Het Achterhoeks is een variant van het Nedersaksisch, een officieel erkende regiotaal. Het Nedersaksisch na het Nederlands, zelfs het meest gesproken bij de mensen thuis.
Daarover praten liefhebbers en kenners van de Achterhoekse taal met elkaar tijdens het streektaalsymposium. In drie rondes nemen zij plaats aan een grote ronde tafel en discussiëren over het belang en de toekomst van het Nedersaksisch. Daarbij is er speciale aandacht voor het imago van en educatie in streektaal.
Tafelgasten zijn onder anderen Peter Drenth (gedeputeerde Gelderland), Renate Snoeiing (directeur Huus van de Taol Drenthe), Hans Martijn Ostendorp (directeur De Graafschap), Pieter Holkenborg (De Feestfabriek), Lienke Eenink (Levende Talen Nedersaksisch en docent) en Diana Abbink (projectmedewerker educatie ECAL).
De presentatie van het symposium is in handen van Frans Miggelbrink, bijgestaan door Femia Siero, directeur van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. De middag wordt muzikaal omlijst door de klanken van dialectband De Boetners.
Het symposium duurt van 13.00 tot 16.00 uur. Gratis tickets zijn te reserveren via de website. Het symposium is ook via een livestream te volgen.


www.ecal.nu/aanmelden-symposium

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant