Nightingirls.
Nightingirls. PR

Genomineerden Gelderse Kleiroze bekend! Drie streektaalliedjes in de race voor muziekprijs tijdens Plat Gespöld

zo 14 nov 2021, 09:41 Cultuur

ULFT - De vakjury voor de Gelderse Kleiroze heeft de oogst van uitgebrachte streektaalliedjes tussen september 2020 en juli 2021 beoordeeld. De negenkoppige jury, die bestaat uit radiomensen en streektaalkenners, selecteerde drie bijzondere streektaalnummers, die opgaan voor het scholderklöpke 2021. De drie genomineerde liedjes zijn De Vri-jheid van Joop Boxstart, Eppeln van Mizstic en Blief Gezond van Tim, Christof en Wally. Tijdens muziekfestival Plat Gespöld op 21 november wordt de Gelderse Kleiroze uitgereikt aan het nummer dat de meeste stemmen krijgt.

Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers vindt het belangrijk de streektaal onder de aandacht te brengen en te houden. Streektaal maakt immers een belangrijk deel uit van het cultureel erfgoed in deze regio. Daarom organiseert het Erfgoedcentrum het muziekfestival Plat Gespöld, een jaarlijkse ode aan het dialect van Achterhoek en Liemers.De Gelderse Kleiroze is het belangrijkste onderdeel van Plat Gespöld. Deze trofee wordt toegekend aan een streektaalnummer dat opvalt door bijvoorbeeld de boodschap, de tekst of het thema van het nummer. De genomineerden zullen allen optreden tijdens het festival en het publiek mag stemmen op zijn favoriet. De publieksstemmen worden opgeteld bij de stemmen van de vakjury en zo wordt de uiteindelijke winnaar bepaald.

Jong talent
Vorig jaar moest het festival Plat Gespöld twee keer uitgesteld worden wegens beperkende maatregelen. Als alles goed gaat kan het dit jaar doorgaan, in de Rabozaal van DRU Industriepark, met zo nodig extra ruimte voor het publiek. Artiesten die vorig jaar zouden komen zeiden gelukkig opnieuw hun medewerking toe voor het omlijstende programma. Joop Boxstart was al geboekt voordat hij genomineerd werd voor de Kleiroze. Daarnaast is er ruimte voor jong talent. Rowan Langenhof treedt op met begeleiding van Kevin Raayman (van de Boetners) en ook The Nightingirls geven een bijzonder optreden. Zowel Rowan als The Nightingirls zingen met hun prachtig geschoolde stemmen nummers in het dialect. Rowan brengt onder meer het nummer ‘An de kant’ van Karsu (oorspronkelijk Jovink).

Informatie
Plat Gespöld is op zondag 21 november a.s. in de theaterzaal van de Dru in Ulft. Aanvang 14.00 uur tot ca. 17.00 uur. Kaarten à €10,00 zijn verkrijgbaar bij de DRU Industriepark in Ulft. https://www.dru-industriepark.nl/agenda/2021/11/plat-gespold

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier