Ruud en Els Kaper in het atelier van Ruud. Foto: Roel Kleinpenning
Ruud en Els Kaper in het atelier van Ruud. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Dit jaar weer ‘Kunst in de Kerk’

Cultuur

Doetinchem – Kunstenaarsnetwerk Het Web is blij dat dit jaar de kunstmarkt en expositie ‘Kunst in de Kerk’ met als thema: ‘Het Web komt naar u toe!’ op 27 november in de Catharinakerk in Doetinchem door kan gaan. “Het was nog even heel spannend of het zou lukken”, zegt Ruud Kaper van Het Web. “Maar volgens de laatste richtlijnen kan het. De bezoekers moeten wel hun QR-code laten checken.”

Door Carla van der Meer

“Vorig jaar waren we al een heel eind met het organiseren van ‘Kunst in de Kerk’, maar toen moesten we het annuleren”, vertelt Els Kaper van Het Web. “Het is inderdaad heel fijn dat dit kan. Je weet nog niet wat de winter brengt. Of er dan nog iets georganiseerd kan worden. We willen met ons werk onder de mensen. In de winter zit onze locatie van Het Web bij De Kruisberg dicht. Deze kunstmarkt en expositie is een mooie gelegenheid om juist in de winter onze werken aan het publiek te presenteren. ”

Betaalbare kunst
Bij de kunstmarkt zijn er 22 kramen van verschillende kunstenaars met de meest uiteenlopende kunstwerken, waaronder keramiek, papier en textiel, sieraden, schilderijen, foto’s, hout en emaille. De kunstenaars die een kraam hebben, krijgen ook een paar panelen in de kerk waar ze hun kunst op kunnen exposeren. De kunst die geëxposeerd wordt, is ook te koop.
“We hebben betaalbare kunst en cadeaus”, laat Els weten. “Er zijn ook kunstboeken en tijdschriften te koop. De kunstenaars die deelnemen aan ‘Kunst in de Kerk’ zijn voor het merendeel lid van Het Web, of het zijn kunstenaars die al jaren meedoen en ook meedoen aan de Kunstwandelroute.”
Ruud en Els hebben ook allebei een kraam. Els werkt met papier en textiel. “Ik maak ruimtelijke werken van textielvezels die over papier heen geplakt zijn. Veel driedimensionaal of in reliëf. Ik heb veel torentjes van zo’n 40 centimeter hoog gemaakt. Ook beplak ik bestaande doosjes met een kunstwerk.”
Els laat een doosje zien met een Drents landschap met paarden in de wei en bomen. “Het bijzondere van een Drents landschap is dat je door de bomen de lucht nog ziet”, laat Els weten. “De landschappen zijn daar nog zo weids.”
Ruud houdt zich bezig met emailleren. “Ik zaag koper in een vorm en kan het verder vervormen. Dan doe ik er glaspoeder op om het te emailleren. Ik werk voornamelijk met koper omdat dit een redelijk zacht metaal is, dat makkelijk te vervormen is.”
“Kunst houd je heel actief, zowel lichamelijk en geestelijk”, zegt Els. “Je bent vaak bezig met nadenken over de dingen die je ziet. Dan denk ik: kan ik daar iets mee?” vertelt Ruud.
“We zijn blij dat we bij Het Web zijn”, zegt Els. “Zo blijven we heel actief.”
“Met de kunstmarkt en exposite gaat het ons erom te laten zien wat regionale kunstenaars in huis hebben”, laat Ruud weten. “En daar willen we de mensen kennis mee laten maken. Het is leuk als mensen komen kijken en dat we met hen in gesprek raken. We vinden het belangrijk dat kunst naar de mensen toe komt en dat we kunnen laten zien dat er heel veel verschillende kunstvormen zijn. Iedere kunstenaar maakt op zijn eigen manier bijzonder werk.”
‘Kunst in de Kerk’ wordt gehouden op zaterdag 27 november van 11.00 tot 16.30 uur. Entree is gratis. Er is kunst te koop, maar betalen kan alleen contant.


www.hetwebdoetinchem.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier