Floris Wolvetang presenteert zijn ontwerp voor ’20 op een rei’. Foto: Josée Gruwel
Floris Wolvetang presenteert zijn ontwerp voor ’20 op een rei’. Foto: Josée Gruwel Josée Gruwel

‘Iets maken als een bewustwording voor mensen’

Cultuur

DOETINCHEM – Kunstenaars presenteerden vorige week hun ontwerpen voor de buitenexpositie ’20 op een rei’ aan de organisatie van kunstenaarsnetwerk ‘Het Web’. Op het podium bij Buuls in de Kruisberg in Doetinchem kwamen ideeën van de kunstenaars bij de organisatie tot leven en kregen de bedenkers tips. 

Door Josée Gruwel 

Het getal twintig uit ‘20 op een rei’ staat voor het twintigjarig jubileum van Het Web. Dat werd in 2015 gevierd met een buitenexpositie van twintig kunstwerken die middels een kunstwandelroute op de buitenrand van de eivormige, oude stadswallen, te zien waren. Sindsdien is ’20 op een rei’ een tweejaarlijks evenement. Door Covid-19 werd de vierde editie een jaar opgeschoven. Dat betekent dat er vanaf vrijdagavond 24 juni tot 1 november weer fonkelnieuwe werken in de binnenstad zijn te bezichtigen. Ze zijn te herkennen aan de basisvorm, want de door de organisatie geselecteerde kunstenaars gebruiken een twee meter lange, zwarte kunststof buis met een doorsnede van 31 centimeter als uitgangspunt. In alle vrijheid gaan ze ermee aan de slag om hun ideeën vorm te geven. Organisator Henk Winkelman: “Verleden, heden of toekomst, zowel feit als fictie kunnen als inspiratiebron dienen.” 

Deelnemers
De deelnemers zijn geselecteerd uit leden van Het Web, kunstenaars uit de regio en uit maatschappelijke organisaties (dit jaar het Ludger College, Elver en de Stadskamer). Ook kunstenaars van Kunstverein EUREGIO-Kunstkreis Bocholt werden uitgenodigd. Hun vereniging is zo enthousiast over het concept dat ze met ’20 mal d’Aa’ in Bocholt in de toekomst ook het evenement wil organiseren. Na de selectie werden de deelnemers uitgenodigd om met de organisatie de wandelroute te lopen waarlangs de kunstwerken worden geplaatst. Hierbij konden ze hun voorkeur kenbaar konden maken.

Thema vrijheid
Fieke Jolink uit Hummelo, lid van Het Web, schoof zaterdagmorgen aan bij de organisatie. Ze vertelde aan de hand van de werktekening en enkele uitgewerkte onderdelen haar plan over een soort vrijheidsbeeld. “Het thema vrijheid spreekt me heel erg aan. Er zijn zoveel variaties in vrijheid, zoals geestelijke vrijheid en vrijheid van bewegen.”
Haar werk roept de associatie op met een injectiespuit. Hieruit komen uit de naald vogels: in kooitjes en vrij vliegend. “Corona heeft me aan het denken gezet.” In een ongedwongen sfeer werd er gepraat over haalbaarheid, veiligheid en constructie. De organisatie, bestaande uit Léon-Marie Dekker, Maryan Bömer, Karel Peters en Henk Winkelman, is er vooral op uit om het uiteindelijke kunstwerk zo goed mogelijk ‘uit de verf’ te laten komen. “Het staat wel vijf maanden in weer en wind”, aldus Bömer. Jolink is blij met de plek waar het komt, op het grasveld bij de waterpartij van het Mark Tennant Plantsoen.

Symboliseert wat gaande is
Floris Wolvetang, ook uit Hummelo en als kunstenaar uit de regio geselecteerd, kwam zaterdag binnen met in zijn hand een schaalmodel van zijn ontwerp. “Ik had eerst iets anders bedacht, maar toen ik deze week iemand in het kader van de oorlog in Oekraïne op tv hoorde zeggen dat het de wereld steeds gaat om grondstoffen, zag ik de buis als een oliepijpleiding. Die pijpleiding verscheurt nu eigenlijk het hele systeem in de wereld. Dat zie je in mijn werk gebeuren: onderaan gaat de buis stuk, daarna splijt die in twee gedeelten. Die twee zijn de keuzes die mensen kunnen maken: het ene deel haalt je naar beneden, daar waar de donkere kant wacht, het andere laat je naar boven reiken, daar waar het licht is, waar het leven uitbundig en vrolijk is, waar bloemen dansen in de wind.” Wolvetang bracht het ontwerp nog meer tot leven door de kleuren die hij wil gebruiken te benoemen. Aan tafel ging het vervolgens over dynamiek, over het montagesysteem, maar vooral ook over de oorlog in Oekraïne. Wolvetang: “Ik wil iets maken dat symboliseert wat gaande is, als bewustwording voor mensen. Op elk niveau kom je macht en hebzucht tegen, in het groot en in het klein. Je kunt je zelfs afvragen ‘Hoe zit het met de Poetin in mij?’” Wolvetang’s werk wordt geplaatst bij de Oude IJsselbrug. “Mensen moeten er goed bij kunnen staan”, vertelde de maker. Maar voordat het zover is, ziet hij het als een hele uitdaging om het idee vorm te geven uit het harde materiaal van de buis.
De buitenexpositie ’20 op een rei’ wordt op vrijdag 24 juni om 19.00 uur feestelijk geopend op het Catharinaplein in Doetinchem. Te zijner tijd is er info over de expositie en te vinden via de website www.20opeenrei.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant