Juliëtte Hofman, directeur DRU Industriepark, en Luca Renting (r) met de nieuwe brochure. Foto: Roel Kleinpenning
Juliëtte Hofman, directeur DRU Industriepark, en Luca Renting (r) met de nieuwe brochure. Foto: Roel Kleinpenning

DRU Industriepark presenteert nieuw theaterprogramma

Cultuur

ULFT – Deze week verschijnt de nieuwe theaterbrochure van het DRU Industriepark. Directeur Juliëtte Hofman en theaterprogrammeur Luca Renting zijn blij met het veelzijdige aanbod. In totaal staan er 33 voorstellingen gepland voor het seizoen 2022-2023.

Door Reinier Kroesen

Tot nu toe deed Juliëtte Hofman de programmering altijd zelf, dit jaar kreeg ze daar ondersteuning bij van Luca Renting. Luca, geboren en getogen in Silvolde, deed een studie Cultuurwetenschappen en solliciteerde en tekende al voor haar afstuderen bij Juliëtte. Sinds september 2020 werkt ze bij DRU Industriepark, het is de bedoeling dat ze de theaterprogrammering van Juliëtte gaat overnemen. Sinds 2 mei staat het programma voor het nieuwe seizoen online, op  9 mei gaat de voorverkoop van start.

Youp
Op 1 september staat bij de aftrap al gelijk een klapper op de agenda, dan komt Youp van ‘t Hek naar Ulft. Juliëtte: “Die is met zijn afscheidstournee bezig. Alle theaters waar hij ooit speelde gaat hij nog een keer langs. Het frappante is dat hij ook de eerste artiest was die op het podium stond toen het hier net geopend was in 2009. De cirkel is zo rond. Youp is altijd heel ‘down to earth’. Als Youp hier komt zit hij met zijn technicus altijd midden in het Schaftlokaal te eten. Hij praat met iedereen, maar luistert ook heel goed. Hij stelt heel veel vragen, is heel toegankelijk, maar wordt door het publiek hier ook wel weer met rust gelaten. Dat is kenmerkend voor de mensen hier.”
Bij de samenstelling van het programma is het volgens Juliëtte en Luca altijd zoeken naar een balans qua aanbod, een mix van bekend en onbekend, er wordt gepoogd alle leeftijdscategorieën aan te spreken. Aanstormend talent de kans bieden, de bezoeker verrassen met nieuwe ontdekkingen maar tevens gevestigde namen die gegarandeerd uitverkopen contracteren. In Amphion (Doetinchem) zijn jaarlijks 180 uitvoeringen, daar heeft men de luxe om op ongeveer dertig avonden iets heel onbekends te programmeren, waarvan je maar moet afwachten hoeveel publiek daar op af komt en het weet te waarderen. In Ulft dus maar ruim dertig voorstellingen, dan moet je toch redelijk of ‘safe’ spelen, ook al om niet al te grote risico’s te nemen voor een goed sluitende begroting.

Puzzel
Luca: “Het is altijd weer een enorme puzzel, genres wegen, welke acts doen het hier goed, wat was eerder een succes? Daar is geen kader voor, het is teruggrijpen op ervaring, terwijl we iedereen willen bedienen.” Juliëtte valt haar bij: “Jong en oud, de muziek-, maar ook de cabaret-, dans- en musicalliefhebber moet aan bod komen. Iedereen uit de Oude IJsselstreek moet uit die brochure wel twee voorstellingen kunnen uitzoeken die ze aantrekkelijk vinden. We hebben een mix van 30 procent muziek, 30 procent cabaret en de rest vullen we met klassiek en dans.”

Zoutmus
Luca: “En het publiek dat we hier hebben verschilt enorm van dat bijvoorbeeld in Amsterdam. Wat daar loopt hoeft hier helemaal niet aan te slaan. Persoonlijk vind ik Zoutmus geweldig. Een stel jonge jongens die absurdistisch muziektheater maken. Ze gooien alle gene overboord, veel sketches, comedy, kleinkunst, hilarisch, kortom een enorme aanrader. Ik heb gehuild van het lachen bij een voorstelling van hen. Hun programma heet Jungleprinter.”

Voorverkoop
Juliëtte: “We zijn gelukkig niet afhankelijk van de voorverkoop, al is het voor ons wel een goede graadmeter voor wat wel en wat een minder succes qua bezoekers zal worden. Dat is echter geen probleem, die uitverkochte producties compenseren weer de wat rustiger voorstellingen, dat houdt elkaar mooi in evenwicht. Op voorhand weten we nu al welke mensen die het aankomende jaar op het podium staan snel uitverkocht zullen zijn. Youp van ’t Hek natuurlijk, maar ook Maarten van Rossem, Veldhuis en Kemper, Pieter Derks en Javier Guzman. Daniël Lohues is ook weer van de partij, hij is zeer geliefd in theaters in de Achterhoek.”

The Kilkennys
Een aantal namen uit de nieuwe brochure klinken de meeste mensen nog onbekend in de oren, maar in de opinie van Juliëtte en Luca zeer de moeite waard. Het trio No Strings Attached brengt klassieke muziek, maar dan met ‘zout en peper’. Strak maar modern gekleed kletsen ze verder een eind aan de weg. Onconventioneel. Een theatrale voorstelling. De Meiden Van Toen zijn ook nog niet zo bekend, ze nemen je mee in het leven van de jonge vrouw. Ellende en leukigheid, cabaret, een fijne avond uit. Juliëtte: “Cabaretier Martijn Kardol zit in dezelfde leeftijdscategorie, die is ook nog niet zo lang bezig. De traditionele Ierse folk- en balladband The Kilkennys staan geboekt voor 6 november. Het publiek komt al wat vroeger, drinkt eerst een whisky en gaat dan de zaal in. Dan is het één dik groot feest! Na afloop is er hier nog weer een na-borrel met een bandje dat Ierse muziek speelt. We hebben ze bewust geprogrammeerd op een zondagmiddag. We stemmen onze agenda trouwens af met Amphion en theater De Storm in Winterswijk. We hebben zo min mogelijk dezelfde artiest in hetzelfde jaar op onze podia.”

Huub Stapel
Luca: “Waar ik me erg op verheug is de toneelvoorstelling vanr Huub Stapel. Hij komt hier om een monoloog over zijn familie te try-outen. Cabaret is er verder van André Manuel, Stefano Keizer en Annick Boer. Die laatste is bekend van allerlei tv-typetjes in bijvoorbeeld de TV-kantine. Komische conferences vol zelfspot met prachtige liedjes.” Op muzikaal gebied is onder meer Ricky Koole met haar band Ocobar gecontracteerd, Spiel MIr Einer, The Adele Project, en Joris Linsen & Caramba. En natuurlijk Anneke Giersbergen. Zij steekt haar meest favoriete nummers van Kate Bush in een fraai vocaal jasje. Karin Bloemen en Cor Bakker doen het theater aan op 13 april. Voor de jongeren is er seizoen 22/23 vier keer jeugdtheater: De Vliegende Hollander, Het Muizenhuis, Buurman en Buurman en Boer Boris.

Info
De kaartverkoop start op 9 mei om 19.00 uur. Tickets zijn te bestellen via www.dru-industriepark.nl Telefonisch reserveren kan ook: 0315-200150. Men is ook welkom voor de aankoop van kaarten aan de balie in het DRU Inspiratiepunt/VVV in het Loonbureau op het DRU Industriepark.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant