Op zoek naar de portretten van de hand van Herman Brood, in zijn kenmerkende stijl. Archieffoto: Bernhard Harfsterkamp

Op zoek naar de portretten van de hand van Herman Brood, in zijn kenmerkende stijl. Archieffoto: Bernhard Harfsterkamp

BuitenGewoon zoekt de tien portretten door Herman Brood

Cultuur

DOETINCHEM - Waar zijn de tien portretten die Herman Brood vijfentwintig jaar geleden maakte op Theaterfestival Buitengewoon gebleven? Voor de komende editie op 2 en 3 juli zoekt de festivalorganisatie naar de portretten om ze tijdens het evenement samen te brengen en tentoon te stellen.

Voor de zoektocht schakelt het festival de hulp van de stad in. “We weten van drie mensen dat ze zijn geportretteerd”, vertelt Evelien Helder, programmeur van Theaterfestival BuitenGewoon. “Zelf ben ik destijds ook geportretteerd. Maar daarmee zijn we er nog niet, er moeten van nog zes andere mensen portretten zijn geschilderd. Die zoeken we nog.” Daarbij weet het festival niet of alle portretten er nog zijn en of de geportretteerden nog in Doetinchem wonen. “Daar hebben we echt hulp bij nodig, zodat we de schilderijen voor het eerst bij elkaar kunnen brengen voor aankomende editie.” Na het festival krijgen de geportretteerden de schilderijen uiteraard weer terug.

Nieuwe weg
De zoektocht en de tentoonstelling van de portretten hebben alles te maken met de nieuwe weg die het festival wil inslaan. De komende jaren werkt BuitenGewoon toe naar een programmering verspreid over een langere tijd, waarbij naast straattheater ook andere kunstvormen te zien zullen zijn. “Dit is daar een startschot voor”, vertelt Helder. “We zien dat één enkel weekend niet meer past binnen de huidige tijdgeest en we merken dat we meer kunnen, willen en moeten samenwerken. Kunstvormen mixen doen we al vaker. Dat het festival precies vijfentwintig jaar geleden ook kunstvormen mixte door Herman Brood uit te nodigen, is een mooie aanleiding om die nieuwe koers mee aan te kondigen.

Goed humeur
Mochten er Doetinchemmers zijn die weten welke anderen geportretteerd zijn, dan kunnen zij zich melden via info@festivalbuitengewoon.nl. Volgens ooggetuigen was het een bijzonder tafereel vijfentwintig jaar geleden. Helaas moet Herman Brood tijdens het festivalweekend wegens ziekte afzeggen, maar portretteerde twee weken later tijdens een flinke regenbui, maar met een goed humeur, toch tien Doetinchemmers. Mochten er mensen zijn die daar herinneringen aan en foto’s van hebben, dan wil BuitenGewoon ook graag met hen in contact komen via bovenstaand mailadres.

Theaterfestival BuitenGewoon vindt dit jaar plaats op zaterdag 2 en zondag 3 juli. Tijdens het festival is er weer straattheater te zien voor jong en oud, gratis en op straat, voor iedereen toegankelijk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant