De Bevrijdingsspelen bij Concordia  Wehl bood een grote variatie aan activiteiten voor de jeugd. Foto: Roel Kleinpenning
De Bevrijdingsspelen bij Concordia Wehl bood een grote variatie aan activiteiten voor de jeugd. Foto: Roel Kleinpenning

Freedomparty met sport, spel en muziek

Cultuur

WEHL - In het hele land is op 5 mei de vrijheid gevierd. Zo ook in Wehl tijdens de Freedomparty, het eerste bevrijdingsevenement dat in dit dorp gehouden werd. De Wehlse jeugd van 4 tot 17 jaar en ouders genoten op de zonovergoten sportvelden van Concordia van diverse sport clinics. De kinderen hadden van tevoren al één van de 720 voetballen met vrijheidslogo gekregen. Die bal was tevens het entreeticket voor de Freedomparty. Ze konden met hun eigen bal deelnemen aan de clinics van de verschillende Wehlse verenigingen.

Door Carla van der Meer

Naast voetbal en flesvoetbal waren er ook clinics judo, volleybal, dans en majorette. DJ Bengt verzorgde de muziek. Guus, de mascotte van De Graafschap, was aanwezig samen met verschillende trainers van de BVO De Graafschap.

Ontwerp logo

Het logo op de bal is ontworpen door zeven meiden van Stichting Jongerenwerk Wehl. “Het logo is ontstaan door alle ideeën en tekeningen bij elkaar te voegen die met vrijheid te maken hebben”, zegt een van de ontwerpsters Hiske Jansen. “Het is een vrijheidspoppetje dat laat zien dat het vrij mag zijn en mag doen wat het wil. Het poppetje springt daarom vrolijk in de lucht”, vertelt mede-ontwerpster Anne Kloppenburg. “Het is belangrijk om met het Bevrijdingsevenement over vrijheid na te denken”, geeft Saar van Pluur, één van de andere meiden, aan.

De familie De Jong is net terug van vakantie en is meteen doorgegaan naar het Bevrijdingsevenement. Zoon Darren (bijna 9) is druk in de weer met zijn bal. Hij staat te popelen om met het flesvoetbal mee te doen, dat begeleid wordt door zijn vader. “Het is leuk”, vindt hij. 

Stap wat kleiner

Joury Hesseling en Rianne Overbeeke van Schutterij De Eendracht uit Wehl zijn bezig met een groepje kinderen met de clinics majorette en vendeliers. “Het leuke van deze middag is dat de kinderen kunnen spelen en verschillende sporten kunnen proberen om te kijken of het iets voor hen is”, zegt Joury. “Het is een mooi initiatief om onderwijs, buurt en sport één te laten worden. Deze middag maakt misschien voor de kinderen de stap wat kleiner om bij een vereniging te gaan. Iedereen die wil, is welkom bij de schutterij. Bij de majorette kunnen de kinderen al terecht zodra ze kunnen lopen, bij wijze van spreken. Ze leren verschillende dansoefeningen met de batons. Bij de vendeliers zijn het ook een soort dansoefeningen, maar dan met het vaandel. We hebben geen strikte indeling wie wat mag doen. Als een jongen bij de majorettes wil, dan kan dat, en meisjes mogen ook bij de vendeliers. Voor de kinderen die muziek willen maken, hebben we een samenwerking met de muziekschool. Daar leren de kinderen de basis en die bouwen wij bij de schutterij daarna verder uit.” “We zijn bezig met het opzetten van een nieuwe groep majorettes”, laat Rianne weten. “De majorettes die we hadden, zijn allemaal doorgestroomd naar de muziek. We zitten dus momenteel zonder majorettes. Zelf ben ik van mijn vijfde tot mijn zestiende bij de majorettes geweest. Toen ben ik ook bij de muziek gegaan, daar ben ik nu al 15 jaar.” 

Steeds voetballen
Jane en Rob Heukshorst komen met hun kinderen Dex (4) en Vince (2) ook even een kijkje nemen. “Het is de eerste keer dat dit georganiseerd wordt, dus het is voor ons ook een verrassing wat we kunnen verwachten, maar we vinden het heel gezellig. Het ziet er allemaal mooi uit”, zegt Rob. “Het is leuk dat jonge kinderen op deze manier op het voetbalveld komen.” “Mooi dat de kinderen op deze manier kennis kunnen maken met sport”, vertelt Jane. “Ook dat alle kinderen een bal kregen, is een leuk idee. Sinds Vince de bal op school gekregen heeft, is hij steeds aan het voetballen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier