Frank Krake. Foto: Uitgeverij Achtbaan
Frank Krake. Foto: Uitgeverij Achtbaan Uitgeverij Achtbaan

Event op Kruisberg rondom boek ‘Grootste bankovervaller aller tijden’

Cultuur Doetinchem

DOETINCHEM - Onlangs verscheen het boek over de grootste bankoverval ter wereld, gepleegd door het verzet in Oost-Nederland. Auteur Frank Krake deed vijf jaar onderzoek en publiceerde een spectaculair en waargebeurd verhaal waarbij De Kruisberg in Doetinchem een onverwacht belangrijke rol bleek te spelen. 

In het boek staan meer dan zeventig ontdekkingen, die deels uit gesloten archieven komen die pas na 75 jaar hun geheim prijs mochten geven. Meerdere hoofdstukken spelen zich af op het voormalige Rijksopvoedingsgesticht.
Krake: “Het boek kwam binnen op plek 2 van de Nederlandse bestsellerlijst en het vliegt de winkels uit. Er zijn al meer dan 20.000 exemplaren verkocht, waarvan 90 procent buiten het oosten van het land. Eindelijk krijgen de verzetsstrijders van destijds nu de eer die hen toekomt, ook buiten Twente en de Achterhoek.”

Kruisberg
Krake trekt het hele land door voor lezingen en presentaties, maar binnenkort volgen twee hele speciale sessies. “Op vrijdagavond 20 mei en zaterdagavond 21 mei vertel ik op De Kruisberg onder meer over de totstandkoming van het boek en achtergronden over het onderzoek. Daarnaast presenteer ik op twee grote schermen de rol van de gevangenis van de Sicherheitsdienst, die gevestigd was in een vleugel van De Kruisberg. Daar zaten de ‘bankovervallers’ van weleer twee maanden lang in een cel opgesloten, voordat ze op transport gingen. Daarvoor liepen ze vanuit de gevangenis onder strenge bewaking naar het station van Doetinchem. Na een halve dag wachten vertrok de trein, naar de concentratiekampen in Duitsland. Zes van de zeven verzetsstrijders kwamen niet meer terug.”
De ontvangst op beide avonden is om 19.30 uur bij lunchcafé Buuls, in het hoofdgebouw van De Kruisberg, waar een kop koffie of thee gereed staat (inbegrepen). Bij het betreden van het terrein zullen de bezoekers verwelkomt worden door authentieke voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.
De presentatie van ongeveer een uur zal worden omlijst door muziek van singer- songwriter Liza, die drie speciaal voor dit boek geschreven songs ten gehore zal brengen. Aansluitend zal men in groepjes onder begeleiding van gidsen van de Stichting Doetinchem Herdenkt het cellencomplex kunnen bezichtigen
Natuurlijk is er na afloop ook gelegenheid het boek aan te schaffen en door de auteur te laten signeren, een drankje te nuttigen en na te praten over deze bijzonder geschiedenis, zo dicht bij huis. Het geplande einde van de avond ligt tussen 21.30 en 22.00 uur.
Er zijn slechts 75 kaarten per avond beschikbaar à 7,50 euro. Deze zijn online te bestellen via www.eventbrite.nl. Of stuur een mail naar dorine@dorineholman.nl en reken af bij binnenkomst.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier