Marieke Damen: "De hoofdpersonen in mijn nieuwe boek komen vast te zitten in een kamer die de 'papegaaienkooi' heet." Foto: Roel Kleinpenning
Marieke Damen: "De hoofdpersonen in mijn nieuwe boek komen vast te zitten in een kamer die de 'papegaaienkooi' heet." Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

‘Ik heb er lol in om lezer op het verkeerde been te zetten’

Cultuur

WEHL - “Het is de kunst om de lezer het verhaal zelf te laten ervaren”, vertelt Marieke Damen (45) uit Wehl. Haar nieuwe thriller ‘Onbreekbaar’ is op 17 mei uitgekomen. “Een van mijn sterke punten is de onderhuidse spanning. Ik schrijf vanuit de ik-persoon. Dan kan ik mij het beste inleven in de personages. Het schrijven komt van binnenuit. Al schrijvende komen er allemaal dingen in mij op. Ik heb er lol in om de lezer op het verkeerde been te zetten.”

Door Carla van der Meer

“Het is leuk dat mensen plezier kunnen hebben aan iets dat in mijn hoofd verschijnt”, laat Damen weten. “Schrijven is mijn passie. Het is fijn om even in een andere wereld te verdwijnen. Ook al is dat een enge wereld.” 

‘Onbreekbaar’ gaat over succesvolle zakenvrouw Alexandra. Zij is rond de 40 en is niet gelukkig in haar relatie. Samen met hun zoontje van een half jaar vertrekt ze naar een vakantiehuis op de Veluwe. Al snel wordt ze ontvoerd. Demi van 16 jaar zit vol toekomstdromen, totdat ze ongewenst zwanger raakt. Na een bezoek aan een abortuskliniek wordt ze klemgereden en in een busje gesleurd. Alexandra en Demi komen samen in een kamer terecht die ze de ‘papegaaienkooi’ noemen. Wie houdt hen daar vast? Waarom? Kunnen ze ontsnappen? De dader wordt in het verhaal ook gevolgd. Uiteindelijk komen alle verhaallijnen samen. 

Tweede boek
‘Onbreekbaar’ is het tweede boek van Damen. Haar debuut ‘Stilleven’ was een succes. Met dit boek heeft ze de ThrillZone Award gewonnen. “Ik had niet verwacht dat mijn eerste boek zo goed ontvangen zou worden. Ik ben blij dat er zoveel mensen van genoten hebben. Dit is een opstapje geweest naar een grotere uitgever, HarperCollins Holland, om zo een groter publiek te bereiken. Dit is uiteraard in goed overleg gegaan met mijn vorige uitgever LetterRijn.
Voor ‘Stilleven’ heb ik bewust heel lang de tijd genomen. Ik dacht: als ik debuteer, dan moet het goed zijn. Maar nu met het tweede boek, komt het echte werk pas. Dit boek moet ook goed zijn en nu had ik niet de luxe van geen deadline, zoals de eerste keer. Maar met discipline kom je een heel eind. Ik heb een jaar over dit boek gedaan.”
Damen schrijft naast haar werk als internationaal sales manager. Ze werkt vier dagen. Op vrijdag en in de avonden heeft ze tijd om te schrijven. “Er is meer rust in mijn hoofd als het avond is. Dan komt de inspiratie vanzelf.”

Zuid-Afrika
In 2002 heeft Damen een sabbatical genomen en is ze naar Zuid-Afrika gegaan. “Daar ben ik begonnen met schrijven”, blikt ze terug. “Niet dat ik schrijfster wilde worden. Eén keer in de zoveel tijd ging ik naar een internetcafé en dan schreef ik naar het thuisfront. Ik had er veel lol in om de verhalen aan te dikken en ze smeuïger te maken. Mijn fantasie ging met mij aan de haal. Je schrijft zo leuk, kreeg ik als reactie.”

Oproep aan mij
“In 2009 werd mijn zoon geboren en toen ik hem voorlas, bedacht ik me dat het leuk zou zijn om zelf een kinderboek te schrijven. In 2012 en 2014 heb ik zelf de boeken van ‘Saffie de slang’ uitgegeven. In de tijd van het tweede kinderboek, zag ik een oproep voor een schrijfwedstrijd met het thema ‘Lef’. Dat voelde als een oproep aan mij. Het spannende verhaal dat ik toen geschreven heb, is uitgekomen in een oplage van 100.000 stuks. Uit de 1.200 inzendingen zijn de beste 12 gebundeld. Bij Marion Pauw, genomineerd voor de Gouden Strop, heb ik een cursus gedaan om te oefenen en de regels van het schrijven te leren. De wens ontstond om een heel boek te schrijven. Er kwamen allerlei verhaallijnen in mijn hoofd en zo is ‘Stilleven’ ontstaan.”

Signeren
‘Onbreekbaar’ is vanaf 17 mei beschikbaar. De officiële boekpresentatie is op 19 mei in Utrecht.
Op 21 mei is Marieke Damen tussen 13.30 en 15.00 uur bij boekhandel Raadgeep & Berrevoets in Doetinchem om te signeren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant