Bron: archief Historische Kring Haaksbergen
Bron: archief Historische Kring Haaksbergen Archief Historische Kring Haaksbergen

Lezing Dolf Ruesink over de ‘weemoedjaren’

Cultuur

DOETINCHEM - Journalist Dolf Ruesink geeft op woensdag 1 juni om 19.30 uur een lezing gebaseerd op zijn boek ‘Bewaar de herinnering’. Dat gebeurt in het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers in ‘t Brewinc aan de IJsselkade in Doetinchem. Entree is vrij, aanmelden via info@ecal.nu of 0314-787078. 

Ruesink (1952) neemt het publiek in een afwisselend programma van 2 x 45 minuten mee terug naar de Weemoedjaren die hij doorbracht in Winterswijk.
De bezoekers beleven alles opnieuw: als kind op zaterdag in de wasteil, tv kijken en telefoneren bij de buren, hekel aan de levertraan, spieken en strafwerk op school, op zondag verplicht mee naar de kerk, je eerste bromfiets, hoe kruidenier plaats maakt voor supermarkt, ruzie met ouders om lange haren en hotpants, opkomst van de beatmuziek, protestgeneratie en afbrokkeling van het gezag.
Tijdens de presentatie ziet men beelden uit het Polygoon Journaal, sfeerfoto’s en verrassende voorwerpen van vroeger, zoals ‘vintage’ speelgoed. Dolf Ruesink leest korte fragmenten voor uit zijn 208 pagina’s tellende boek Bewaar de herinnering. Eerst wordt teruggeblikt op de sobere jaren 50, met wederopbouw, schaarste, woningnood en het collectieve belang. Na de pauze gaat het over de opkomst van de welvaart in jaren 60, de televisie, de protestgeneratie en de hang naar meer vrijheid.
De presentatie heeft een interactief karakter. Bezoekers kunnen reageren op verhalen, beelden en oude voorwerpen. Er wordt afgesloten met een korte kennisquiz. Winnaar(s) krijgen een leuke prijs mee naar huis.
Na afloop van de presentatie kunnen bezoekers het boek aanschaffen voor de speciale prijs van tien euro voor de softcover uitgave en twintig euro voor de hardcover uitgave.
In Bewaar de herinnering schetst Dolf Ruesink op beeldende wijze en met een goed oog voor generatieverschillen hoe hij in het Winterswijkse gezin samen met twee broers de naoorlogse jaren en de bevrijdende jaren zestig heeft beleefd. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant