Fragment uit de musical. Foto: Joris van Bennekom
Fragment uit de musical. Foto: Joris van Bennekom Joris van Bennekom

Stadsbeiaardier Roel Smit trapt Hazes-week af op carillon St. Catharinakerk

Cultuur

DOETINCHEM – Hazes strijkt komende week neer in Doetinchem. Bijna de gehele week, van woensdag 29 juni tot en met zondag 3 juli, schittert de bejubelde musical ‘Hij Gelooft in Mij’ op het podium van Amphion. Dinsdag 28 juni vanaf 13:00 uur klinkt Hazesmuziek door de winkelstraten van Doetinchem. Stadsbeiaardier Roel Smit trapt de Hazes-week dan officieel af met muziek van de volksheld op het carillon van de St. Catharinakerk.

De muzikale voorstelling Hij Gelooft in Mij vertelt het levensverhaal van André Hazes, zijn verhouding met Rachel en zijn stad Amsterdam. De ouder wordende Hazes wordt doof, terwijl er een uitverkocht concert in Amsterdam Arena op hem wacht. Een enorm dilemma voor zijn vrouw Rachel. Waar doen ze goed aan: optreden of afgelasten?
Terwijl het concert nadert, beleef je de levensloop van Hazes door de ogen van Rachel; het 15-jarig meisje dat verliefd wordt op de grote Hazes en trouwt met haar idool. Houdt zij van de man, of van zijn talent?

De hoofdrol is voor Martijn Fischer, die de volkszanger als geen ander gestalte weet te geven. “Deze musical is zo mooi en zorgvuldig opgebouwd dat je niet ontkomt aan de emotie die het leven van Hazes opriep. Het overbrengen van die gevoelens is het fijnste dat je als acteur teweeg kunt brengen. Als we de liedjes met een liveband voor een groot publiek zingen en je ziet wat die muziek losmaakt, denk je alleen maar: “Ik ben een doorgeefluikje en sta hier prachtige nummers te zingen waar mensen he-le-maal happy van worden. Of tot tranen zijn geroerd’.”
Zelf kwam hij in zijn jeugd in aanraking met de muziek van André Hazes toen hij van een buurjongen een cassettebandje kreeg met daarop de hit ‘Zeg maar niets meer’. “Ik wist meteen: ho, hier gebeurt wat. Wat was ik? 12, 13 misschien. Maar ik beleefde dat liedje zo intens. Je hoort ook in zijn oeuvre altijd die oprechtheid. Er zit altijd iets bijzonders in zijn liedjes, iets waar je amper de vinger op kunt leggen. Dat is precies wat hem zo magisch maakt.”
“Later begreep ik pas dat zijn ellendige jeugd hem vormde. Hazes was een beschadigd mens ? zijn onzekerheid, zijn twijfel, zijn verdriet deden hem in de alcohol vluchten. Zijn hit ‘Eenzame Kerst’ was geïnspireerd op zijn verblijf in een Zeeuwse jeugdgevangenis waar hij voor een woninginbraak was gedetineerd. Hij gooide het nummer op een bandje door de brievenbus bij Willy Alberti, maar die zei: ‘Leuk liedje, ga het zelf maar zingen…’ Het werd zijn eerste grote hit.”

“Wat mij bij André Hazes intrigeert is dat de man die zijn publiek zo veel troost geeft met zijn muziek, ook steeds weer troost vindt bij datzelfde publiek. Als je in de documentaire ziet hoe hij voor een optreden getergd onderaan dat trappetje staat, bijna hyperventilerend. De pijn van ellende die hij in zijn donder heeft. Eén grote bom emotie die, als hij opkomt, door het publiek wordt gerustgesteld. In die zin was optreden voor hem verslavend. Die wisselwerking tussen hem en zijn fans en vice versa is ook in de musical dramatisch gezien heel mooi.”

Maar liefst 22 grote Hazes-hits illustreren in ‘Hij Gelooft in Mij’ de toppen van zijn succes, maar ook zijn persoonlijke dalen. Je hoort onder meer ‘Bloed, Zweet en Tranen’, ‘Een Beetje Verliefd’, ‘Droomland’, ‘De Vlieger’ en natuurlijk ‘Zij Gelooft in Mij’.

Kijk voor meer info en tickets op amphion.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier