Henk Schutman van Catharina Cultureel Doetinchem. Foto: Roel Kleinpenning
Henk Schutman van Catharina Cultureel Doetinchem. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Zomerprogramma Catharina Cultureel van start

Cultuur

DOETINCHEM – Catharina Cultureel biedt met het zomerprogramma 2022 opnieuw een keur aan concerten en exposities. De lunchconcerten vinden op dinsdagen van 12.00 tot 13.00 uur in de Catharinakerk en de avondconcerten op vrijdagen van 20.00 tot 21.00 uur in de Driekoningenkapel plaats. Anders dan gepland zullen exposities die in de Driekoningenkapel gepland waren naar de Catharinakerk verplaatst worden omdat de kapel voorlopig gebruikt wordt voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.

Door Bert Vinkenborg

Henk Schutman, coördinator culturele activiteiten van de stichting Catharina Cultureel, geeft toelichting op het zomerprogramma en noemt enkele hoogtepunten.
Catharina Cultureel werkt al sinds 1988 met de kerk samen. De verantwoordelijkheid voor het beheer en de financiën van de kerk is in handen van de kerkrentmeesters. De stichting zorgt voor de exploitatie van de kerk en doet dat onder meer door het organiseren van concerten en exposities, maar ook door de deuren open te stellen (tegen betaling) voor niet-culturele activiteiten als bijvoorbeeld een wijnproeverij of het City Beach Doetinchem. De stichting stelt zich ruimdenkend op in het toelaten van activiteiten.

Concerten
Het eerste lunchconcert is op dinsdag 12 juli en daarna op elke dinsdag tot en met 16 augustus.
De vrijdagavondconcerten beginnen op 15 juli en gaan door tot en met 19 augustus. Vanaf 11 juli tot 20 augustus zijn er in de Catharinakerk wisselende exposities van bijzondere beelden, olieverfschilderijen, sieraden, kleding en accessoires, keramiek en foto’s te bewonderen.
Een speciaal bij het publiek geliefd terugkerend gebeuren is de boekenmarkt eens per maand, in augustus op donderdag 4, vrijdag 5 en zaterdag 6: een belangrijke bron van inkomsten voor de stichting.

Pianist
Volgens Schutman is het optreden van Evander Eijsink (2008) heel bijzonder. Deze jonge pianist begon op 4-jarige leeftijd en heeft sindsdien veel concerten in binnen- en buitenland gegeven. Hij won al op 6-jarige leeftijd een muziekprijs. Schutman: “Een soort jonge Mozart met een voorliefde voor Franz Liszt maar verder een heel gevarieerd repertoire.”
Een ander bijzonder optreden is volgens hem The Ground of Music door drie musici op vrijdag 29 juli van 20.00 tot 21.00 uur waarbij muziek uit de tijd tot en met Bach te beluisteren is. Schutman: “Wat mij zelf aangesproken heeft, is het nummer Cry Me a River dat het Trio Surquin net zo brengt, als zangeres Julie London in de oorspronkelijke uitvoering uit 1955. Dat brengt weer jeugdsentiment bij mij boven.”
 Het leuke van de lunch- en avondconcerten is dat er ook regelmatig toeristen op af komen.

Gedetailleerde informatie over het zomerprogramma 2022 muziek en beeldende kunst in de Catharinakerk en in de Driekoningenkapel kan gevonden worden op de site van Catharina Cultureel en in de folders die in het portaal van de Catharinakerk liggen en gratis meegenomen kunnen worden.


catharinacultureel.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant