James en Merel. Foto: Henk den Brok
James en Merel. Foto: Henk den Brok Henk den Brok

Van energieke dansgroep tot intieme covers tijdens Amphion Open

Cultuur

DOETINCHEM - Amphion Open is the place to be voor creative talenten in de regio. Van singer-songwriter tot stand-upper, van dansgroep tot rockband. De derde voorronde zat ook weer vol mooie verrassingen.

Door Ben Beijer

Presentator Michel van Zeist zei enige moeite te hebben met de uitspraak van de naam van de eerste band, maar kondigde die toch humorvol aan: Mister Squirrel is een nog relatief jonge band uit Doetinchem met enthousiaste muzikanten. Zij hebben de ambitie om eigen nummers te gaan schrijven, maar beperkten zich nu nog tot prima uitgevoerde pop- en rockcovers. Bij het tweede nummer ‘Jerusalem’ van Anouk waren de spanningen verdwenen en straalde het plezier van de band af. Bij het derde nummer ‘Sorry’ ondersteunde bassist Jelle frontvrouw Anniek met een mooie tweede stem. Het adviespanel adviseerde de band dit vaker te doen en vooral veel op te treden om kilometers te maken.
Voor de tweede act werd het podium intiemer gemaakt door mooi licht, een oosters tapijt en twee met schapenvellen bedekte houtblokken als stoelen voor twee jonge artiesten met eigen gitaarbegeleiding. Merel,15 jaar jong en James 18 uit Winterswijk pakten vanaf het eerste gevoelig gezongen: ‘First times’ de zaal volledig in. Het tweede nummer ‘Photograph’ (ook van Ed Sheeran) klonk alsof het speciaal voor hen geschreven is. Ook bij het intiem gezongen: ’ ‘You’ve got a friend in me’ luisterde het publiek ademloos naar twee toptalenten. Vol ongeloof hoorde het publiek en het adviespanel dat de twee ‘vermeende professionals’ al lang muziek maken, maar hun passie voor muziek pas sinds kort delen. Amphion Open was hun eerste optreden samen voor het grote publiek. Tijdens het laatste krachtig gezongen: ‘Iedereen is van de wereld’ van The Scene klapte het publiek enthousiast mee. James en Merel zijn nog niet klaar voor die hele wereld, maar wel om heel Nederland te laten genieten van hun talent.
Het derde optreden van de avond was kort maar zéér krachtig. Zeven meiden van het Demo (dans)team Madness uit Doetinchem stonden in de starthouding. Van nul naar honderd in een paar seconden? Deze groep draait daar de hand niet voor om, houden van gekte. Een geweldige dansact als een bom vol energie.
Na de pauze trad de Fleetwood Mac tributeband ‘Anne’ op met een selectie uit de wereldhits. De liefhebbers van het origineel zullen net als het adviespanel de sterke overeenkomst hebben gehoord tussen de stem van frontvrouw Anne en leedzangeres Stevie Nicks van Fleetwood Mac.
Senna Ozturk uit Silvolde speelde twee door haar gecomponeerde pianowerken. Prachtig pianospel met een geheel eigen stijl waarin zij haar gevoel laat horen. Het poëtische ‘spoken word’ om haar gedachtes te duiden zouden een nog prominenter rol mogen krijgen tijdens haar nummers.
Dansgroep Move uit Terborg durfde na een paar maand oefenen het podium van Amphion al te betreden. Het plezier straalt er af, en de vijftien meiden hebben energie en talent genoeg om over een tijdje een langer optreden te verzorgen.
Het deskundige adviespanel verleende drie nominaties voor de grote finale op 17 september in de Rabozaal: Mister Squirrel, Merel & James en Demoteam Madness.

Alle foto’s zijn te zien op:


achterhoekfoto.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier