Niweto in actie tijdens 'activiteitenbegeleiding' bij woongroep Fade-out. Foto: Roel Kleinpenning
Niweto in actie tijdens 'activiteitenbegeleiding' bij woongroep Fade-out. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Drie keer scheepsrecht voor Semper Diminuendo

Cultuur

WEHL – “Dit is de derde keer dat we deze theaterproductie aanslingeren”, zegt Kees Hagens, secretaris van theatergroep Niweto uit Wehl. “Door corona hebben we twee keer de voorstelling Semper Diminuendo moeten afblazen. Nu ziet het er naar uit dat het deze keer doorgaat. Het is een uitzonderlijk seizoen, maar iedereen is enthousiast aan het repeteren.”

In de coronaperiode heeft Hagens de tragikomedie Semper Diminuendo, Latijn voor steeds zachter, herschreven. Hij is ook de regisseur. “Gewoonlijk huren we een professionele regisseur in, maar dat leek ons in coronatijd niet zo slim. Je weet niet of de voorstelling door kan gaan en een regisseur is duur. Dat is dus een risico. Aangezien ik ervaring heb met het schijven van toneelstukken en liedjes, heb ik deze productie geschreven. De productie Mannen van IJzer over de DRU heb ik samen met Jan Freriks geschreven. Ik speel in een band, de liedjes heb ik ook zelf geschreven.” 

Ouderdomsverschijnselen
“Er komt veel humor in voor”, vertelt Hagens. “Het gaat over een bejaardenwoongroep, die wordt gespeeld door 16 mensen. Dit zijn allemaal mensen met verschillende karakters en iedereen heeft een eigen verleden en heeft wel iets meegemaakt. Dan komt er af en toe wel iets om de hoek kijken. Ze worstelen met ouderdomsverschijnselen, zoals dementie in verschillende fasen. Bovendien staat het budget van de zorginstelling onder druk. Maar ze hebben elkaar en hun humor. De groep wordt getroffen door onverwachte zaken. Het is een stuk met onderwerpen die heel herkenbaar zijn voor veel mensen. Dingen die komen kijken bij het ouder worden. Om je zien te redden met steeds minder. Maar je merkt dat mensen met optimisme, vriendschap en humor toch een heel eind komen. De mensen worden naar mate ze ouder worden steeds rustiger en hun wereld wordt steeds kleiner. Je moet het met humor en liefde toedekken. Maar er valt nog veel te lachen.”

Actueel thema
De inspiratie voor dit toneelstuk was dat het ouder worden een actueel thema is. “Veel toneelverenigingen pakken dit op”, aldus Hagens. “Het thema ouder worden komt steeds vaker in de publiciteit. We worden zelf ook wat ouder, of je hebt ouders die ouder worden. Vaak gebeuren er op oudere leeftijd serieuze dingen. Maar ik wilde laten zien dat je met humor veel kunt oplossen.”

Starten en stoppen
De afgelopen jaren waren voor Niweto een periode van een paar keer starten en stoppen. “Maar het is onze club gelukt om de mensen weer op de been te krijgen”, laat Hagens weten. “Er zit weer leven in de vereniging. Dat is niet zo vanzelfsprekend als je twee jaar stilgelegen hebt. Dat we weer goed opgestart zijn, is de grootste winst van dit seizoen. De oudgedienden zijn er weer en we hebben nieuwe leden, waarvan twee jonge mensen van 14 en 15 jaar.”

Nieuwe leden
Niweto is altijd op zoek naar nieuwe leden. “We zijn een enthousiaste club. Theater is leuk om te doen”, vindt Hagens. “Het is creatief en gezellig en qua tijdsinvestering is het te overzien. Je moet thuis uiteraard wel je teksten leren en je je rol eigen maken. Zoals: hoe speel ik het karakter van die persoon? Hoe zet ik dat neer? Je kunt als speler er je eigen draai aan geven. Je haalt het uit jezelf. Dat is leuk. Gelukkig kunnen we met z’n allen weer lekker met Niweto bezig zijn.”

Door het jaar heen heeft Niweto een aantal grote en kleinere activiteiten zoals een optreden met de Wehleriade, Dickens met Kerst in Bronkhorst en een keer per jaar de grote voorstelling. “Het is fijn dat mensen aan onze club willen deelnemen”, aldus Hagens.
De tragikomedie Semper Diminuendo wordt op vrijdag 28 oktober en zaterdag 29 oktober gespeeld om 20.00 uur en op zondag 30 oktober om 14.00 uur in het Koningin Beatrixcentrum in Wehl. Kaartjes zijn te koop via website.


www.niweto.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier