Gauguin Room. Foto: David Bickerstaff
Gauguin Room. Foto: David Bickerstaff

Amphion Filmhuis toont reeks kunstdocumentaires

Cultuur

DOETINCHEM – Amphion Filmhuis presenteert dit seizoen een bijzondere reeks verdiepende kunstdocumentaires vol kunst van de bovenste plank. Vanaf 15 september verschijnen vijf documentaires die de bijzondere verhalen vertellen van belangrijke personen die de (kunst)geschiedenis op geheel eigen wijze hebben veranderd.

Danish Collector: Delacroix to Gauguin vanaf 15 sept Lange tijd was niemand geïnteresseerd in de kunst van het Impressionisme. Kunstenaars als Monet, Degas en Renoir werden belasterd en aangevallen. Toen gebeurde er iets opvallends. Een nieuw soort verzamelaars kwam op, onder hen was de visionaire Deense zakenman Wilhelm Hansen. Hij legde een opmerkelijke collectie aan. Exhibition On Screen vertelt zijn fascinerende verhaal en brengt de buitengewone collectie naar het grote scherm in glorieuze high-definition.

Napoleon: In the Name of Art vanaf 29 sept Na Jezus Christus is Napoleon Bonaparte (1769-1821) waarschijnlijk de meest bekende naam in de wereldgeschiedenis. Al op jonge leeftijd begreep hij de waarde van kunst en was hij geboeid door de schoonheid ervan. Hij bracht kunstwerken van over de hele wereld naar Frankrijk. Oscarwinnaar Jeremy Irons neemt ons mee van de Brera Academie en Dom in Milaan, naar het Louvre in Parijs, in gezelschap van de beste internationale kunsthistorici.

Pissarro - Father of impressionism vanaf 13 okt Zonder Camille Pissarro was er geen Impressionistische beweging. Hij staat terecht bekend als de vader van het Impressionisme. Het was een dramatisch pad dat Pissarro volgde, en ondanks dit alles schreef hij uitvoerig aan zijn familie. Dankzij deze intieme en onthullende brieven onthult deze aangrijpende film Pissarro’s leven en werk. Deze film verkent en belicht het boeiende leven en werk van een ongelooflijke kunstenaar.

Tutankhamun: The Last Exhibition vanaf 3 nov In november 1922, dit jaar 100 jaar geleden, ontdekte de Britse archeoloog en egyptoloog Howard Carter de grafkamer van farao Toetanchamon. Deze documentaire biedt een buitengewone kans om de farao te ontmoeten en 150 van zijn schatten te bewonderen. De docu laat de meest aangrijpende momenten van Carters ontdekking zien en toont o.a. de impact van de beroemde vloek van Toetanchamon en de weinige feiten over het leven van de jonge farao.

Goya, Carrière & The Ghost of Buñuel vanaf 12 jan

In zijn laatste reis keert scenarist Jean Claude Carrière terug naar Spanje en vertelt over de schilder die hem het meest beïnvloed heeft, Francisco de Goya. Carrière verteld over zijn invloed op Buñuel en het surrealisme, maar ook hoe Goya vooruitliep op de moderniteit, niet alleen via de schildertechniek, maar ook in de onderwerpen die hem bezighielden: oorlog, migratie, invaliditeit (Goya was doof), de ‘kleine mensen’ en vooral, de stigmata van een waanzinnige wereld.

Bestel tickets voor deze bijzondere kunstdocumentaire reeks op amphion.nl/film

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier