Slachtvisite met ‘pruveri-j’. Foto: PR
Slachtvisite met ‘pruveri-j’. Foto: PR

Veel nostalgie tijdens slachtvisite met ‘pruveri-j’ bij Museum Smedekinck

Cultuur

ZELHEM - Oude tijden herleven tijdens de Slachtvisite met ‘pruveri-j’, die aanstaande zondag 6 november bij Museum Smedekinck aan de Pluimersdijk 5 in Zelhem wordt gehouden. Van 11.00 tot 16.30 uur kunnen bezoekers herinneringen aan vroeger ophalen. Wie het huisslachten zelf niet heeft meegemaakt, kan kennismaken met de diverse gebruiken die daarbij hoorden. Op de ‘pruveri-j’ wordt gesmuld van ouderwetse lekkernijen als balkenbrij en roggebrood met kaantjes.

Iedereen wordt verwelkomd met een glaasje bessenjenever. Als alternatief voor het traditionele ‘vetpriezen’ kan het gewicht van het varken op de ladder worden geraden. Hiermee zijn mooie prijzen te winnen. In De Schure van het museum zijn slagers druk bezig met het afsnijden en verkopen van vlees en vleesproducten (onder andere balkenbrij), terwijl het publiek op de ‘pruveri-j’ tegen inlevering van een bij de kassa gekregen bon allerlei lekkernijen van vroeger kan proeven. Extra bonnen zijn te koop. Behalve de hapjes van de ‘pruveri-j’ zijn er diverse andere lekkernijen – zoals hamburgers en gehaktballen – en natuurlijk ook koffie, thee en andere dranken verkrijgbaar. Er worden hobby’s en oude ambachten – zoals onder andere zuurkool fermenteren en wilgentenen vlechten – gedemonstreerd en streekproducten verkocht, onder andere uit de eigen kruidentuin. Martin Krijgsman zorgt weer voor live-harmonicamuziek. In De Stal van het museum is alleen nog deze dag de tentoonstelling van schilderijen en gedichten van Wim Jansen uit De Heurne – ‘Boerenwerk en beroepen van weleer’ – te zien.

De entree is 5 euro. Kinderen tot en met twaalf jaar onder begeleiding van een volwassene hebben gratis toegang. Ook het parkeren, vlak voor de ingang van het museum, is gratis. Museum Smedekinck is geheel rolstoeltoegankelijk en heeft een invalidentoilet.


museumsmedekinck.nl

www.facebook.com/museumsmedekinck

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier