Hotel de Vijverberg aan de Lijsterbeslaan. foto: archief Kronyck
Hotel de Vijverberg aan de Lijsterbeslaan. foto: archief Kronyck

Vliegveld Doetinchem in nieuwe Kronyck

Cultuur

DOETINCHEM / GAANDEREN / ZELHEM - De Historische Vereniging Deutekom brengt vier keer per jaar de Kronyck uit samen met de Oudheidkundige Vereniging Gander (Gaanderen). Hierin worden historische verhalen en wetenswaardigheden over Doetinchem, Gaanderen en wijde omgeving gepubliceerd. Vanaf 2 december verschijnt er weer een nieuwe 60 pagina’s tellende Kronyck met onder meer deze onderwerpen.

Armoede in Zelhem 

Op dit moment hebben heel veel mensen last om rond te komen door de inflatie en hoge energiekosten en de stijging van de kosten voor boodschappen. Maar dat was in vroeger tijden niet anders. De Zelhemse schrijfster Betty Blikman geeft in de nieuwe Kronyck een blik in de harten en beurzen van de Zelhemse bevolking van toen. Waar maar weer eens bleek wat een warme gemeenschap kan en wil doen voor noodlijdende mede-inwoners van het dorp.

Slangenburgse kerkje IJzevoorde

Harry Krul beschrijft de totstandkoming van het Slangenburgse kerkje aan de bosrand in IJzevoorde. Men was al een aantal jaren bezig met het idee om hier een kerkje te bouwen, maar nadat er een verschil van mening ontstond met de protestantse gemeenschap in Halle werd het menens. Met hulp van velen kwam er een fraai karakteristiek kerkgebouw.

Hotel de Vijverberg, de IJsselkade en vliegveld Doetinchem

Oudere streekgenoten zullen zich Hotel de Vijverberg aan de Lijsterbeslaan in Doetinchem herinneren. Peter Groeskamp en Erik Meinen doken in de historie. Het fraaie gebouw deed dienst als hotel, later als pension voor de conductrices van de Gelderse Tramwegen (GTW) en daarna nog als onderkomen voor de Bescherming Burgerbevolking (B.B.). Het opmerkelijke gebouw werd uiteindelijk afgebroken en op het vrijgekomen terrein werden drie luxe villa’s gebouwd. Onder de linker villa is nog steeds de bunker van de B.B. te vinden!

Historische vereniging Deutekom maakt zich samen met Heemschut Gelderland sterk voor het behoud van de Plantsoenstraat in Doetinchem. Daarbij gaat het om een aantal prachtige villa’s, die men in oude luister wil herstellen en aan wil laten wijzen als monument. Daarbij wil men uitdrukkelijk de verstening van deze ooit zo fraaie lommerrijke straat tegenhouden.

De IJsselkade anno 2022 ziet er heel anders uit dan vroeger, een nostalgisch stukje Doetinchem ging verloren. Uit oude foto’s en tekeningen construeerde Joop du Plessis die vroegere situatie rond 1900 en vertelt over alle wijzigingen op dit ooi ‘schoonste stuk van Doetinchem’.

Peter Groeskamp schrijft over volksvliegtuigen, een onderwerp dat in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw besproken werd als de ultieme uiting van de moderne tijd. Ook Doetinchem had een vliegveld. In augustus 1935 verschijnt de eerste uitgave van De Vliegsport bij Uitgeversmaatschappij Misset. Hoofdredacteur was F. van Slooten, groot supporter van het Doetinchemse vliegveld. Maar uiteindelijk liep het op niets uit. 

Jaco te Hennepe belicht de stadsontwikkeling van Doetinchem in de jaren 1850 tot 1930. Een bestuurlijke worsteling voor het gemeentebestuur.

Gedichten van George Lodewijk Kroes

George Lodewijk Kroes schreef gedichten vanaf zijn jeugd. Later deed hij dat elke week voor de Graafschap-bode en dat werd zeer gewaardeerd door de lezers van het blad. Wie kende Kroes niet in die tijd, men keek naar zijn gedichten uit. Jan Terbeek sprak met zijn familie en dat leverde een leuk verhaal op over de tijd van toen.

Bijzondere muziek bij vondst Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

Bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers deed men een bijzondere vondst. Job de Gelder schreef er een artikel over. De landschrijver van het graafschap Zutphen had vijf eeuwen geleden een methode om zijn aantekeningen (protocollen) op te bergen. Hij deed dat in perkament dat uit een oud boek kwam en kennelijk niet meer als waardevol beschouwd werd. De vondst waar het om gaat blijkt een pagina uit een gezangenboek te zijn met wel heel bijzondere muziek die kon worden gezongen.

De nieuwe Kronyck is vanaf 2 december verkrijgbaar bij The Readshop in Zelhem, Raadgreep en Berrevoets en Sigarenmagazijn Dimmedaal in Doetinchem en Drogisterij DEO in Gaanderen. Leden van de historische verenigingen Deutekom en Gander ontvangen hem gratis in de bus.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant