
KUNSTwandelroute op Landgoed Enghuizen in Hummelo verbindt cultuur en sport
CultuurHUMMELO - Donderdag 6 april opende Evert Blaauw, als wethouder in de gemeente Bronckhorst onder andere verantwoordelijk voor cultuur en sport, de 22ste editie van de Kunstwandelroute op het landgoed Enghuizen in Hummelo. Bij deze stevige traditie komen cultuur en sport beide aan bod, want het is kunst kijken door te wandelen (zo’n 4 kilometer). Wethouder Blaauw nam het eerste exemplaar van de begeleidende catalogus in ontvangst, die hij vervolgens overhandigde aan graaf en gravin Van Rechteren Limpurg als dank voor het opnieuw openstellen van hun landgoed. Het startsein voor de Kunstwandelroute zelf gaf hij door symbolisch het toegangshek te openen.
Door Frank van der Ploeg
De wandeling voert langs 29 zeer diverse kunstwerken van 32 kunstenaars. Een landgoed is een ideale plek om (tijdelijk) kunst aan toe te voegen. Het biedt mogelijkheden die binnen de muren van een museum of galerie niet te vinden zijn. Er is volop ruimte en dan is er het omringende natuurschoon. Deelnemende kunstenaars moeten wat groter denken dan gemiddeld of het zoeken in grotere hoeveelheden. Immens groot is de vogel van Jozef Kemperman zo tegen het einde van de route. Statig geplaatst op een wat open plek, omringd door bomen, de grondstof waaruit hij is opgetrokken. Hier schuin tegenover hangt het doek Naturträne van Léon Marie Dekker en Margareth van Aken van liefst 22 meter breed. Tanya Kraan zocht het juist in ‘veel’. Zij maakte een zwerm van kleurige bloemen, voor zes weken een verstilde groepsdans.
Natuur is in deze editie van de Kunstwandelroute een terugkerende inspiratiebron. Dat is ook weer niet zo gek met een landgoed als vruchtbare bodem. Een heel aantal deelnemers is betrokken bij de natuur, en dan vooral de kwetsbaarheid ervan. Zo maakte Maria Neumann een stellage van hergebruikte houten latten rondom de oude taxus. Ze vraagt aandacht voor natuurbescherming. In haar woorden: ‘dood hout beschermt levend hout’. Eerder op de route is het gezelschap dan al een naald(hak)boom op de vlucht voor de droogte tegengekomen. Zoals bedenker Piet Post bij zijn introductie stelde: “Laten we hopen dat het niet zo ver komt dat de bomen dood gaan of op de vlucht slaan.”
Hermine Grob-Riswick ziet graag dat de kunstwandelaars stelling nemen vóór de natuur. Bij het zogenoemde ‘loze bruggetje’ plaatste ze een stopbord. De brug wordt bevolkt door onmisbare insecten. In het stopbord is een teller verstopt die bijhoudt wie de natuur steunt. Een geheel andere blik op menselijk falen ten opzichte van de natuur biedt het werk van Stéfanie Tuinen. Plastic soep kan in kleur en vorm prachtig ogen – vissen worden helaas te vaak verleid – maar het is o zo schadelijk. Het meestal hergebruikte plastic in haar werk is zo verknoopt dat het daar blijft waar zij het hebben wil: in het kunstwerk. Rowena Peters maakte een flinke installatie die iedereen stil laat staan bij de steeds meer ingeperkte ruimte die een dier als de ree vandaag de dag door de mens krijgt toebedeeld.
Niet alle kunst die een link heeft met de natuur is gekoppeld aan teloorgang. Het bekijken van de mens door de vaste bewoners is in beeld gebracht, met een uil, een spin en een haas (met jachtgeweer…). Kunst in een beekje als de Weppel is een wonderschone tijdelijke toevoeging met een andere boodschap. Bezie de wereld door een groene bril, de kleur van de creativiteit. Erik Nieuwenkamps vogels zijn hét voorbeeld wanneer kunst en natuur in harmonie zijn. En dat in Hummelo, meer precies, Enghuizen.
Info
De Kunstwandelroute is te bezichtigen van Pasen tot en met Pinksteren (29 mei 2023), van zonsopkomst tot zonsondergang. Start van de route is bij De Gouden Karper en FF naar Steef. De catalogus is onder andere daar te koop voor 6 euro, waarmee de wandelaars de route ondersteunen.
www.kunstwandel routehummelo.nl

















