Foto: PR

Foto: PR

Historische fietstocht met gids in en door Doetinchem

Cultuur

DOETINCHEM - Op zondag 24 september houdt Stichting Doetinchem Herdenkt (SDH) een fietstocht door en rond Doetinchem. De tocht, onder begeleiding van gidsen, voert langs gebouwen, objecten en locaties die een rol hebben gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dat betreft onder andere woningen van verzetsmensen en huizen waar onderduikers of Joden ondergedoken zaten. Daarnaast zijn er meerdere Koch-bunkertjes en restanten van Duitse loopgraven, stellingen en luchtafweergeschutposities te herkennen. Ook is nog te zien waar Vliegveld Groenendaal was en in het Kattennest Stellung Rosengarth: een belangrijk radarcentrum dat telefonisch in verbinding stond met het Flugwachkommando in Ruimzicht waar zich ook een peilcentrum en later de Ortskommandantur bevond; een telefoonlijn die werd gesaboteerd zodat talloze Doetinchemmers verplicht deelnamen aan de kabelwacht.
De cellen van de Kruisberg waar de Sicherheitsdienst honderden verzetsmensen en talloze geallieerden gevangenhield en waar na de bevrijding 1300 als fout bestempelde Achterhoekers opgesloten zaten, zijn nog vrijwel onveranderd.

Tevens wordt de plek bezocht waar het distributiekantoor stond dat door het verzet is overvallen. Ook bij de woning met de kelder waarin verzetsmensen een geheime PGEM-telefoonverbinding hadden aangelegd en waar ze de eerste Canadezen opvingen, wordt stilgestaan. En op de gebombardeerde plek waar de Groen van Prinstererschool stond waar de Duitsers een laboratorium van hadden gemaakt voor kernfysisch onderzoek, staat tegenwoordig weer een schoolgebouw. Ook de gebombardeerde Nemaho-fabriek wordt aangedaan; nu het nog kan. Tevens voert de fietstocht langs enkele van de in totaal 88 Doetinchemse onteigende en doorverkochte joodse panden. Bij al deze locaties wordt afgestapt en vertellen SDH-gidsen bijbehorende verhalen, onderbouwd met historische foto’s.

De tocht heeft een lengte van 12 kilometer en duurt 3 uur. Aanvang is om 10 uur vanaf het WOII-Informatie- en Documentatiecentrum op de begraafplaats aan de Loolaan. Kosten 4,50 euro vanaf 16 jaar, tm 15 jaar gratis deelname. Er geldt een maximumaantal van 25 deelnemers op volgorde van aanmelding. Opgave deelnemers via info@doetinchemherdenkt.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier