
Rake noten versus gekke fratsen: 40 jaar Het Klein Holte Koor
CultuurDOETINCHEM - De gemengde A capella zanggroep Het Kleine Holte Koor staat al vier decennia lang op de planken. De naam dankt het 30-koppige gezelschap aan woonboerderij ‘de Kleine Holte’ in Doetinchem, waar het allemaal begon in 1983.
Door Kelly Heerink
Abel de Vries woonde toen net een jaar in die boerderij. “Ik kwam destijds als architect niet aan de bak vanwege een bouwcrisis en vroeg me af wat te doen”, vertelt hij. “Mijn toenmalige vrouw, Hanneke Burghard, zat bij een theatergroep onder leiding van Koos Smit - hij zocht een repetitieruimte.”
De niet geïsoleerde boerderij alias varkensstal met afgeplakte ramen werd het cultuur centrum voor niet alleen theater, maar ook literatuur, kunst en uiteraard muziek. “We besteedden onze vrije tijd aan het cold turkey organiseren van echt van alles: literaire avonden met onder andere Herman Brusselmans, Tom Lanoye en Bart Chabot tot muziekgezelschappen als Ereprijs.”
Het trio bouwde een netwerk op en liet zich inspireren door de werkwijze van Het Werktheater, waarin iedereen gelijk is en dus evenveel te zeggen heeft. Dat creatief sparren leverde onder meer Het Straattheater in Doetinchem op met Abel, die er met trots op terugblikt, als programmeur. “Het was echter actrice Anne Dammers die opperde een koor op te richten van de jonge amateur acteurs en actrices binnen de theatergroep Link. Zij was de eerste dirigent en vanuit haar is Het Kleine Holte Koor gegroeid.”
Eigenzinnig
Het repertoire bestaat uit meerstemmige koorwerken van de 17e tot 21e eeuw. Naast het meer gangbare repertoire, worden ook Scandinavische, Oost-Europese en Zuid-Amerikaanse werken gezongen. Soms in samenwerking met muzikanten of regisseurs als Jos Spijkers en Lise-Lott Kok voor een stukje drama. Zoals het muziektheaterstuk Mondriaan in stijl (2017), opgevoerd in bij het thema passende Theater De Storm (Winterswijk) en Rietveld Lyceum (Doetinchem).
Theater is dus nooit helemaal verdwenen binnen het eigenzinnige koor dat een eigen weg insloeg. Als Abel Het Klein Holte Koor in één woord moet omschrijven is dat ‘absurdistisch’. Twee koorleden van het eerste uur, André Wiesman (lid sinds 1987) en Brigitte Beving (lid sinds 1985 en sinds dit jaar voorzitter), lachen erom en delen de ene na de andere anekdote.
“We noemden het ‘wild zingen’”, weet Abel en ook Brigitte herinnert zich het nog goed. “Midden in Doesburg stapten we uit onze grote tourbus en begonnen te zingen - hartstikke leuk.” Het golfterrein bij Keppel bleek een minder groot succes. “Die mensen hadden echt zoiets van ‘wat gebeurt hier nou’.” André: “Ook de landschapstuin van Piet Oudolf en een koeienstal in Toldijk was ook nog een bestemming. Met vooral koeien als publiek.”
Na de repetitie, steevast op maandagavond, werd het ook vaak gezellig op de boerderij rondom het barretje met vier krukken. “Vaak voelde ik mij veel te moe om te repeteren in de tijd dat de kinderen nog klein waren”, blikt Brigitte terug. “Maar het zingen in deze groep gaf me altijd weer energie, dan bleef ik vaak nog even hangen met een biertje of wijntje, zoals de meesten.”
De gezellige chaos past volgens haar echt bij het koor. “We zingen wel serieus, met passie en gedrevenheid, maar heel gestructureerd gaat het er niet altijd aan toe. Daar moeten dirigenten nog weleens aan wennen.”
Brigitte zingt tenor, eigenlijk een mannenstem. Mannen worden gemist bij Het Klein Holte Koor. “Er zijn zoveel mannenkoren. Daar willen we graag een paar mannen wegkapen.”
Jubileumconcert
Het jubileumconcert Tijd sluit nooit zijn ogen vindt plaats in de Stadswal aan de Burgemeester van Nispenstraat in Doetinchem. Het concert is vernoemd naar één van de nummers die op het repertoire staan, geschreven door Maarten van Elsen op muziek van Andries Clement. André: “We wilden in eerste instantie een tent neerzetten op de plek waar het ooit begon, maar daar wonen nu nog mensen (Abel woont tegenwoordig in Zutphen, KH). Daarbij lijkt het heel romantisch, maar dan moeten het weer en de akoestiek wel goed zijn. En die is in de Stadswal echt top.”
Het concert staat geheel in het teken van het 40-jarig jubileum. Brigitte: “De selectie is gebaseerd op het thema tijd: een dwarsdoorsnede van sferen. Een tijdreis inclusief anekdotes.” Ook Abel, die al een tijd geen lid meer is, komt als founder aan het woord.
Er is gekozen voor één concert, doordat er veel aanhang uit het verleden komt. “Dan weten we zeker dat iedereen elkaar tegenkomt”, verklaart Brigitte. “Het is de bedoeling dat het een feestje wordt voor het huidige koor en voor oud-leden en dirigenten. “Het concert op 28 oktober duurt van 15.00 - 17.00 uur, gevolgd door een afterparty.”
Je bestelt een ticket (18,50 euro) online via de website van Het Klein Holte Koor.
De groep repeteert in het Panora Lyceum aan de Holterweg 121 in Doetinchem. Kennis maken? Neem dan contact op met Brigitte Beving: 0653736833.