Foto: HVD
Foto: HVD

Historisch Doetinchem als puzzel leggen

Cultuur

DOETINCHEM - De Historische Vereniging Deutekom heeft acht herkenbare foto’s van Doetinchem en omgeving samengebracht in een unieke puzzel van duizend stukjes.

Bij de puzzel ontvangt u een inlegvel met informatie over de gefotografeerde objecten. Onder andere zijn opgenomen de Catharinakerk, welke gebouwd is rond 1200 en nadien geteisterd is door diverse branden. In 1945 werd het door het bombardement geheel vernield en opnieuw herbouwd. Ook de kapel Predikt het evangelie, welke in 1880 - 1881 door ds. Van Dijk op de restanten van de oude stadswal gebouwd is, ontbreekt niet.
Dit was de eerste uitbreiding van de Stad Doetinchem buiten het historische stadscentrum. Het getoonde deel van de gevangenis De Kruisberg stamt uit 1899. Het is gebouwd op gronden van het voormalige klooster Sion. De Velsmolen is gebouwd aan de Varsseveldseweg in het buitengebied van Doetinchem. Na de restauratie in 1979-1980 is de molen omgedoopt naar Benninkmolen naar zijn vroegere bewoners. In 1853 werd reeds melding gemaakt van Ruimzicht als boerenlandhuis. In 1868 kocht ds. Van Dijk het die er een internaat in vestigde. De theekoepel was gebouwd voor de oudste bewoners (die internen werden genoemd) van Ruimzicht om zich in rust te kunnen voorbereiden op het eindexamen. Op de veemarkt werd sinds 1832 vee verhandeld. Door een veeziekte in de jaren 90 kwam hier een eind aan. De keuvelende boertjes herinneren ons hier aan. De Oude IJsselbrug heeft in diverse bouwstijlen de jaren door, de Oude IJssel gekruist. De huidige brug dateert van na WO II na het opblazen van de brug op 10 mei 1940. Natuurlijk mocht ook Kasteel Slangenburg niet ontbreken. Het kasteel is sinds 2016 eigendom van de stichting Monumentenbezit. Sinds de veertiende eeuw hebben verschillende kasteelheren uit het geslacht Van Baer het kasteel bewoond en verbouwd.  

De puzzel kost 19,95 euro en is te koop bij Sigarenmagazijn Dimmendaal aan de Terborgseweg. Voor meer informatie of bestellen, mail Emmy Huls: ha.huls@hetnet.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant