Hans Jaarsma. Foto: Roel Kleinpenning

Hans Jaarsma. Foto: Roel Kleinpenning

Kunstenaar Hans Jaarsma exposeert in eigen stad

Cultuur

Doetinchem – In het Stadsmuseum is werk te bewonderen van de Doetinchemse kunstenaar Hans Jaarsma (’58). Na een studie wiskunde en bedrijfskunde en daarna een baan bij PTT Post verhuisde Jaarsma in 1989 ‘wegens de liefde’ naar de Achterhoek om er niet meer weg te gaan. Tekenen en schilderen doet hij al zijn hele leven en met het voortschrijden van de jaren steeds fanatieker.  

Door Bert Vinkenborg

Sinds 2008 exposeert Jaarsma in en rond Doetinchem en nu dus ook in het Stadsmuseum. Zijn wiskundig denken en handelen wordt in zijn werk weerspiegeld. Ooit begonnen met realistisch schilderen werd zijn stijl steeds meer non-figuratief. Zijn meer recente kunst laat de kijker de vrije loop in de beleving ervan.

De officiële opening werd op 2 februari gedaan door wethouder van cultuur Jorik Huizinga. Wat is zijn doel met dit soort cultuuraanbod en wat is zijn eigen beleving? “Ik ben trots dat we hier steeds weer een verrassend aanbod kunnen laten zien. Kunst is om mensen te verbinden. Zo staat het ook in ons beleid. Exposities als deze hebben niet alleen een culturele maar ook een economische kant. Je wilt meer toeristen naar onze stad trekken. In wat je nu hier ziet kun je je eigen dingen ervaren en soms tot emoties geroerd worden.” 

Dick de Waard, vrijwilliger, coördinator en rechterhand van de museumdirectie: “Het gros van de museumbezoekers die naar het Stadsmuseum komen is ouder dan vijftig jaar. Met deze expositie hopen wij ook jongeren aan te kunnen trekken. Scholen worden door ons geïnformeerd en uitgenodigd om met klassen hier te komen kijken.” 

De expositie van Jaarsma is een echte belevingsexpositie en draagt de naam Quiversum. In het Stadsmuseum te zien tot 14 april. Voor meer informatie: zie website.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant