Guido Verhoef met spiegelballonnen. Foto: Roel Kleinpenning
Guido Verhoef met spiegelballonnen. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Nieuwe lichtkunst bij Catharina’s Winter

Cultuur

DOETINCHEM – Vanaf vrijdag 2 februari is de Catharinakerk weer open voor het publiek en zijn twee nieuwe lichtkunstobjecten te bewonderen naast de op 28 december gestarte twee lichtkunstwerken. Dit keer gaat het om werken van Guido Verhoef en Wouter Brave. Hiermee wordt de expositie van Catharina’s Winter tot 14 maart verder uitgebreid.

Door Bert Vinkenborg

De laatste fase van de opbouw vond plaats in de drie dagen voorafgaand aan de heropening. Wij vroegen kunstenaar Guido Verhoef, verantwoordelijk voor de spiegelballonnen, naar zijn werk dat de toepasselijke naam Reflectie draagt.  

Guido Verhoef bouwt met zijn vaste team drie dagen aan de installatie van spiegelballonnen. Met volle belichting ziet die er nog imposanter uit. De vraag van de gemeente of er iets met de Catharina kerk gedaan kon worden was de aanzet van Catharina’s Winter. Inmiddels hebben vele honderden mensen de expositie bezocht om de bijzondere kunstvormen te bewonderen of er tegelijkertijd te mediteren. Sommigen brengen hun eigen muziek mee en zitten aan de kant om te kijken en te luisteren.  

Nu er nieuwe objecten bij zijn hoopt Sieb Engwirda, voorzitter van de organiserend stichting In Productie dat het aantal bezoekers nog verder zal groeien. Is het voor kunstenaar Brave voor het eerst dat hij kunstobjecten in een kerk maakt. “Nee, ik heb al een keer een vier meter hoog kunstobject gemaakt in een kerk in Schotland. Maar de entourage in de Catharina kerk is het perfecte canvas. Toen ik gevraagd werd om mee te denken over de installatie ben ik met die gedachte hiernaartoe gekomen en heb hier een middag gezeten. Ik heb de complete ruimte inclusief het orgel nagemaakt in 3D op mijn computer om een concept te maken dat helemaal in deze ruimte past. Het was een open opdracht waar ik mijn eigen ideeën in kwijt kon. Het is prachtig als je zo’n kans krijgt.” 

Sieb Engwirda: “Wij kenden Guido al van het Straat Theater Festival waar hij ooit het gaan grootste ballonnenhuis ter wereld heeft gemaakt. Het was voor ons helder dat hij hier de man voor was.” 

Voordat Catharina’s Winter op 2 april wordt afgesloten komt er op 15 en 16 maart nog het Simeonkwartet met het Canto Ostinato op vier grote vleugels, omgeven door dynamische licht. In de weken daarna tot worden in de hele kerk door kinderen gemaakte tekeningen geprojecteerd.   

Op de vraag of Catharina’s Winter voor herhaling vatbaar is reageren Engwirda en Brave beiden positief. Ze gaan alvast broeden op project 2025. 

Voor uitvoerige informatie zie deze website.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant