Vlnr: Jeroen Martens, Annie Wenting en Gerda Teunissen. Foto: Roel Kleinpenning

Vlnr: Jeroen Martens, Annie Wenting en Gerda Teunissen. Foto: Roel Kleinpenning

Op zoek naar foto’s en verhalen van ondernemers in Wehl

Cultuur

WEHL - Krantenknipsels, foto’s en met de pen beschreven A4’tjes liggen verspreid in insteekhoesjes over de tafel. Oudheidkundige Vereniging Wehl is bezig met een boek over ondernemers in Wehl. “Het oudste verhaal gaat over ‘De Knup’, later Jansen, de kroeg naast de kerk”, aldus Annie Wenting. 

Door Kelly Heerink

Samen met Gerda Teunissen, Rita Damen en Jeroen Martens, allen geboren en getogen in Wehl, zijn ze al een heel eind op weg betreft de verzameling voor de bundel ‘Ondernemend Wehl’. Een idee dat ontstond na verschillende tentoonstellingen die al plaatsvonden voor de corona-periode. Er werden destijds collages getoond met bakkers, kruideniers en horeca. Ook winkels en bouwbedrijven komen in het boek aan bod. 

In het mapje ‘de Olde Beth’ zit een oude zwart-wit foto van niemand minder dan: ‘Olde Beth’. De naam is afgeleid van Elisabeth Lakman die op Nieuwestraat 10 met haar man, Gerrit Welling, een kruidenierswinkel annex tapperij begon. In de beginjaren van de jaren zeventig namen Henk en Annie Buiting-Welling de zaak over en werden de winkel en het buurtcafé verbouwd tot een bar. Geleidelijk werd het complex verder uitgebreid met diverse zalen tot huidig zalencentrum.

Om het boek zo compleet mogelijk te maken (180-200 portretten), heeft de club hulp nodig van (oud-)inwoners van Wehl. Annie - de kartrekker - is niet bang om informatie op te vragen bij voor haar wildvreemden. “Dat kan via een Facebookberichtje zijn, maar ik bel ook gewoon aan om iets op de man af te vragen.”
Naast foto’s en verhalen verzamelt de club ook oude ‘merchandise’. Zo zijn ze ook in het bezit van suikerzakjes, luciferdoosjes, een schoenlepel en schaal van Van Uhm.
Wat de gemoederen onder andere bezighoudt is een oude fabriek waar poppenhoofden werden gemaakt. Dat was niet meer dan een houten schuur met gietvormen waar poppenhoofden werden gemaakt. “Mijn vader had een velletje transferpapier met daarop achttien oogjes afkomstig uit dat fabriekje. Maar we zijn eigenlijk nog op zoek naar zo’n poppenkop”, vertelt Jeroen die zoals-ie zelf zegt ‘al 20 jaar de jongste is bij Oudkundigenvereniging Wehl. En vormgever voor zowel het komende boek, als veel meer (Achterhoekse) titels. “Leuk om te vermelden is dat Edwin Rensen de eindredactie doet. Hij is freelance journalist, schrijft voor De Telegraaf en vaktijdschriften en komt ook oorspronkelijk uit Wehl.”

Wie kan helpen, zo ook met andere informatie over ondernemers, kan de informatie en foto’s inscannen en mailen naar ovw-beeldengeluid@outlook.com. Belangrijk bij een foto is start en naam van de onderneming en de bron van de foto. Langskomen is ook een optie, elke maandagmiddag tussen 13.00-16.00 uur in het souterrain van het Raadhuis in Wehl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant